Verkiezingen nu ook met Partij van de Dieren

ANTWERPEN - Politieke partijen hadden tot gistermiddag 16 uur de tijd om hun lijsten voor de verkiezingen in te dienen op het Antwerpse gerechtshof.

Kopstukken als Dirk Van Mechelen en Inge Vervotte kwamen netjes op tijd hun lijsten afgeven. Aan hun aangekondigde lijsten is inhoudelijk nauwelijks wat veranderd. Zondagmiddag net voor de valreep liep ook Achmed Azzuz van de partij van Dyab Abou Jahjah nog binnen. Die had wat vertraging met de formaliteiten bij het invullen van de lijst.

Opvallende nieuwkomers

,,Verder geen last-minute verrassingen dit jaar'', meldt Adri Mollenvanger, secretaris van het hoofdbureau en griffier van de rechtbank van eerste aanleg. Vorige jaren gebeurde het, dat nieuwe partijtjes slordig waren met de 500 handtekeningen die ze moeten verzamelen om te kunnen deelnemen.

Een nieuweling die meteen opvalt, is de PvdD, de Partij voor de Dieren. Deze partij ,,komt op voor de stemlozen, de zwaksten van onze samenleving.'' Voorzitter Jan Van Puyvelde: ,,Naast een reeks concrete voorstellen, zoals bijvoorbeeld een verbod op het rapen van kievitseieren, willen we een Universele Verklaring van de Rechten van het Dier hoger op de politieke agenda krijgen.''

Onder de elf neergelegde lijsten, ook een van Fervent National, de Nederlandstalige tegenhanger van het Front National. Zij liet haar lijst indienen door de voorzitter, ene meneer Fervent. De secretaris van het hoofdbureau rest nog de taak om de handtekeningen die de nieuwe partijen verzamelden, te controleren.

Normaal moet Adri Mollenvanger nu pas beginnen zoeken naar voorzitters van kiesbureau's. Een lastige klus, aangezien velen eronder uit proberen te komen met smoesjes. Maar Antwerpenaars die nog geen informele oproepbrief in de bus hadden, moeten waarschijnlijk niet meer vrezen hun zondagochtend in het kiesbureaus te moeten doorbrengen. ,,Deze keer hebben we op voorhand een selectie gemaakt met 700 kandidaten en hen op voorhand aangeschreven. Dat vergemakkelijkt de zaak'', aldus Mollenvanger. (DMK)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio