Zes kleine en vijf grote partijen bij Oost-Vlaamse verkiezingen

Respect trekt op tegen VLD

GENT - Eén grote verrassing bij het indienen van de verkiezingslijsten voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen: de dissidente Wetterse ex-VLD'er Walter Govaert trekt naar de kiezer met de lijst Respect. Verder hebben zich ook heel wat kleinere partijen gemeld: MDP, LSP, PVDA, MRV en BUB. Zo staan er op 13 juni waarschijnlijk elf lijsten op uw stembiljet.

Toch wel enige consternatie bij de VLD'ers die zaterdag hun lijst kwamen indienen. Zelf waren ze nauwelijks bekomen van de woelige wissel op hun eigen lijst, waarvan stemmenkanon Anny De Maght zich vrijdag terugtrok, of ze ontmoetten in het Gerechtsgebouw een ander liberaal stemmenkanon: Walter Govaert. Govaert won in 2000 nog de gemeenteraadsverkiezingen in Wetteren voor de VLD, maar werd niet tot burgemeester benoemd. De relatie tussen VLD en Govaert bekoelde. Hij werd uit de partij gezet, maar slaat nu terug met de oprichting van Respect. ,,Omdat de VLD geen respect heeft voor de kiezers'', motiveert hij zijn démarche.

Veel kleintjes

VLD-kopstuk André Denys reageerde verbolgen. ,,De ruzie met Govaert is in een Wetters conflict en dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 met een eigen lijst zou komen, kan ik dus begrijpen. Maar dit niet.''

Behalve Respect doen ook de ,,traditionele'' kleinere partijtjes mee aan de verkiezingen. De Partij Van De Arbeid was de eerste om een lijst in te dienen. Ook LSP (de Linkse Socialistische Partij) doet weer mee, net als BUB (Belgische Unie-Union Belge) die een lijstje met vier kandidaten indienen. Dat is evenveel als de MRV, wat staat voor Moraal, Rechtvaardigheid en Vrede. Die nieuwe partij - met de begrippen van haar naam als belangrijkste programmapunten - trekt naar de Oost-Vlaamse kiezer onder aanvoering van Malik Al Asmar. De MDP ten slotte, de Moslim Democratische Partij van Abou Jahjah, wachtte het langs om haar lijst in te dienen.

Maar ook de MDP komt uiteindelijk op in Oost-Vlaanderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio