Mobiele camera's gaan jagen op sluikstorters
Ten laatste in november zal de Gentse politie camera's inzetten tegen sluikstorters. De politie legt de laatste hand aan de aankoop. Een speciaal overlastteam zal worden ingezet zowel tegen sluikstorters, als tegen lawaaimakers. Het is uitkijken uit hoeveel politiemensen dat team zal bestaan. Karel Van Keymeulen
De politie overlegde met de Nederlandse firma VCS over de aankoop van de camera's. Ze legde haar wensen voor en wacht op een voorstel.
Stad Gent trekt 72.000 euro uit voor de aankoop. De camera's op zich kosten niet zoveel geld, maar de kwaliteit van de beelden is van groot belang. Doorsturen van beelden kan draadloos of via de kabel. Van het gekozen systeem zal afhangen hoeveel camera's de politie aankoopt. Om een sluikstort goed in de gaten te kunnen houden, zijn minimum zes camera's nodig. Het gaat om mobiele toestellen.
Met die camera's wil Gent de sluikstortplaag te lijf gaan. Ondanks alle preventiecampagnes blijven een hele hoop plekken als
hotspot
of ‘zwarte plekken' bekendstaan. De politie probeerde al sluikstorters op heterdaad te betrappen door daar anonieme politiemensen te posteren. De praktijk wijst uit dat dat ongelooflijk moeilijk is en heel erg tijdrovend. De politie kan onmogelijk 24 uur op 24 sluikstortplekken in de gaten houden. Met camera's kan dat wel.
Vanaf oktober, ten laatste november, worden die camera's ingezet. Dan moet het overlastteam van de politie operationeel worden. Aanvankelijk was er sprake van een team van 29 mensen.
‘Of het er zoveel zullen zijn, valt te betwijfelen. Er zullen wellicht niet voldoende kandidaten afstuderen aan de politieschool. Maar er komt hoe dan ook een overlastteam, zelfs als het maar uit tien politiemensen bestaat', klinkt het bij de Gentse politie.
Betrapt
Dat team moet erover waken - met de hulp van de camera's - dat sluikstorters worden betrapt. Het zal ook worden ingezet tegen allerlei vormen van geluidsoverlast. Dat kan gaan van cafés over studentenkoten tot families die het niet zo nauw nemen met de rust in hun buurt.
In eerste instantie treedt het overlastteam preventief op. Maar wie niet horen wil, zal voelen. Dan volgen onvermijdelijk gemeentelijke administratieve sancties van 120euro.