Camelot doet aan antikraken in Brussel

125 euro voor huurhuis in centrum Brussel

125 euro voor huurhuis in centrum Brussel

Brussel heeft met heel wat leegstand te kampen, het antikraken zou daar een goede remedie tegen kunnen zijn. hrb Foto: © Herman Ricour

BRUSSEL - Wie graag veel ruimte heeft, maar die niet kan betalen in het centrum van Brussel, kan zijn kans eens wagen bij Camelot. De Nederlandse firma vond een legale manier om leegstaande gebouwen te bewonen.

150 tot 200 vierkante meter woonruimte voor 125 tot 200 euro per maand. Waar vind je zo'n appartement in Brussel? Nergens, wellicht, maar wel via de formule van Camelot. Het bedrijf beheert leegstaande panden en richt ze in voor tijdelijke bewoning. 'Wij maken de panden schoon en veilig. De basisvoorzieningen en ook de verzekeringen zijn in orde. Bij ons woon je ruim en goedkoop', vertelt PR-directeur Bob de Vilder.

Zelf noemt hij het een legaal alternatief voor kraken, want er is uiteraard ook een negatieve zijde: de bewoners, die een overeenkomst van bezetting ter bede tekenen, weten nooit wanneer ze het pand zullen moeten verlaten. De bewoning varieert van anderhalf jaar tot enkele maanden, met een opzegtermijn van vier weken. Daarnaast is er de verminderde privacy. De eigenaar behoudt het recht projecten uit te voeren, zoals renovatiewerken. 'Je moet nogal avontuurlijk aangelegd zijn.' Die avonturiers vond het bedrijf wel al in overvloed in Nederland. Naar schatting 50.000 mensen doen er aan 'antikraken'.

In België heeft Camelot naar eigen zeggen enkele honderden projecten. Onder meer het kasteel van Groot-Bijgaardenen bibliotheek De Munt passeerden al de revue.

Wonen in een pretpark

In het buitenland zijn de panden nog spectaculairder: een vliegveld, hotels en zelfs een failliet pretpark werden al bewoond.Er zijn drie groepen geïnteresseerden. 'De eersten zijn de kunstenaars.Dan hebben we de keyworkers: dat zijn jonge mensen die in het centrum werken, maar daar nog geen appartement kunnen betalen. ' De laatste groep bestaat uit pensionados. Ongebonden 65-plussers die door Europa reizen, zonder tijdslimiet. De Nederlander wil graag uitbreiden in Brussel. 'Er staan nog honderden kantoren leeg in en rond de hoofdstad.De leegstandstaks wordt nu gezien als een straf voor de eigenaars, maar met ons project hou je hen een wortel voor. Met nagenoeg elk leegstaand pand valt iets te doen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio