Prima la Musica vertelt over Dimi Sjostakovitsj, componist van Stalin

SSSJT! De tiran weent!

SSSJT! De tiran weent!

Yves De Pauw speelt zowel Sjostakovitsj (foto) als Stalin. Foto: © cvg

,,Wie dát geen mooie muziek vindt.... amai.'' Laura(8) en haar zus Marieke(6) uit Berchem wisten wel dat hun ouders dol zijn op de klassieke muziek van een Rus met de onuitspreekbare naam Dmitri Sjostakovitsj - zeg maar gewoon ,,Dimi''. Dankzij het orkest Prima La Musica en de acteur Yves De Pauw hebben Laura en Marieke zelf de muziek én het vreemde verhaal rond Dimi ontdekt.

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) was de belangrijkste Russische componist van de vorige eeuw. Volgens mensen die het kunnen weten, was ,,Dimi'' zelfs gewoon de belangrijkste componist van de 20ste eeuw.

Wie bij het woordje componist denkt aan een zwierige man met een pruik, zoals Mozart of Bach, komt met Dimi bedrogen uit: Sjostakovitsj was een verlegen burgerman, braafjes in het pak, met hemd en das, en een bril met dikke glazen en een zwart montuur. Je zou bijna denken dat Harry Potter op Dimi probeert te lijken.

Nauwelijks te geloven dat die doordeweekse man muziek schreef die door merg en been gaat. Dimi kon zelfs een wrede tiran doen wenen. Dat was juist het drama in het leven van Dimi. Want die tiran bestond echt.

Dimi had de pech in Rusland te leven toen het de Sovjet-Unie was. De communist Stalin heerste toen als een wrede keizer over het enorme land. Miljoenen Russen zijn door zijn schuld gestorven. ,,Als er iemand doodgaat, is dat erg'', zei de potentaat met de walrussnor altijd. ,,Als er veel mensen doodgaan, is dat gewoon een lijst.''

De honderdste geboortedag van Dimi is voor het orkest Prima La Musica een mooie aanleiding om het verhaal van de dictator en ,,zijn'' componist te vertellen aan kinderen vanaf zes jaar. Yves De Pauw speelt zowel de rol van Dimi (schuchter, mét de bril) als van Kristalin (Stalin dus, zónder bril maar met gebrul). Soms kan je daar om lachen, soms brengt het je aan het wenen.

Terwijl het orkest fragmenten van Dimi's ,,moeilijke'' muziek laat horen, vertelt Yves hoe de dictator speelt met de componist. De ene keer vindt Kristalin de muziek ,,te droevig'' of ,,te moeilijk'' en is Dimi ,,een vijand van het volk en van het belang van het Belang''. Dan weer moet Dimi speciaal muziek schrijven om de wereld te laten horen hoe gelukkig de Russen zijn onder Kristalin. Dimi moet daar zelfs voor naar Amerika.

Best te begrijpen dat Stalin niet blij was met Dimi's muziek. Die is soms zo hartverscheurend, omdat Dimi maar niet kan vergeten hoe de Russische soldaten zelfs kinderen hebben doodgeschoten. ,,Het enige wat ik voor die dode kindjes kon doen, was: muziek maken'', vertelt Dimi. Tegen Kristalin zegt hij: ,,Als u wil dat ik muziek maak zoals de werkelijkheid is, dan kan ik toch geen plezante eindes aan mijn muziek breien?''

Je moet naar SSSJT! gaan kijken en luisteren, vindt Laura, niet alleen omdat de muziek zo mooi is. ,,Omdat je meer van de geschiedenis van de muziek kan leren en omdat je kan voelen hoe het vroeger was.''

De concertreeks ,,SSSJT! Prima la Musica vertelt... Sjostakovitsj'' (tekst en regie: Stef De Paepe) heeft nog 13 voorstellingen tot 23 april. Op 28 januari om 15 u. in De Meent in Beersel, op 29 januari in De Ploter in Ternat, en daarna in Mechelen, Herzele, Strombeek, Helchteren, Evergem, Heist en Lommel. Info: www.primalamusica.be of je cultureel centrum.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees