Naam Stad Turnhouts Kleding verdwijnt uit straatbeeld

,,Wij heten voortaan de Ville''

,,Wij heten voortaan de Ville''

,,Na al die jaren zijn we toe aan verjonging'', zegt Stief Van Oproy, zaakvoerder van de Ville. Foto: © LILY LEYS

TURNHOUT - In de Gasthuisstraat in Turnhout wordt vandaag het naambord weggehaald van Stad Turnhouts Kleding, de enige kledingzaak van eigen bodem die de pletwals van C&A en andere internationale winkelketens doorstond in dé winkelstraat van de Kempen. ,,Voortaan heten we de Ville, een nieuwe naam voor een verjongde winkel'', zegt zaakvoerder Stief Van Oproy(37).

Alle grote en middelgrote winkelpanden in de Gasthuisstraat in Turnhout zijn de voorbije jaren opgeslorpt door multinationals als C&A, H&M en Zara. Alleen Stad Turnhouts Kleding doorstond de pletwals van de confectiegrootmachten. Sinds 1936 heeft de kledingzaak van de familie Van Oproy een vaste plaats in het winkelcentrum van Turnhout.

Vandaag, net geen zeventig jaar na de oprichting, verdwijnt de naam Stad Turnhouts Kleding uit het straatbeeld. Waarom? Stief Van Oproy: ,,Eén, omdat onze vroegere naam te lang is. En twee, omdat we na al die jaren toe zijn aan verjonging. Heel wat mensen denken bij de naam Stad Turnhouts Kleding automatisch aan kostuums, terwijl we nu ook sportieve merkkleding voor de jeugd willen aanbieden. Daarom hebben we de winkel groter gemaakt en volledig vernieuwd.'' Voor een trouwkostuum moet je dus niet langer bij de familie Van Oproy zijn?

,,Toch wel. We blijven kostuums verkopen. Alleen wordt het voorste gedeelte van de winkel voortaan voorbehouden voor exclusieve vrijetijdskleding van merken als Bikkembergs, Polo Jeans en La Martina. De combinatie zit ook vervat in onze nieuwe naam: de Ville is hipper, klinkt Frans en Amerikaans tegelijk, maar verwijst ook naar onze traditie. De Ville betekent immers letterlijk van de stad , van de stad Turnhout zeg maar.''

Zoon en dochter

De vernieuwde winkel gaat open op zaterdag 19 februari. Wat mogen we verwachten? ,,Donkergrijs en wit worden de hoofdkleuren van ons interieur. We hebben gekozen voor een strakke, tijdloze inrichting, geïnspireerd op de boetieks van de Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani.'' Klinkt allemaal heel mooi. Maar is het niet eenvoudiger om gewoon het hele boeltje te verkopen en met de opbrengst onder de palmbomen te gaan liggen?

,,Dat is inderdaad de gemakkelijkste oplossing. Gemiddeld om de twee maanden krijg ik een makelaar over de vloer die véél geld veil heeft voor dit pand. Maar daar ga ik nooit op in. Hier werken dertien mensen. En die laat ik niet zomaar in de steek. Bovendien heb ik een zoon van zes en een dochter van acht. Misschien willen zij later de zaak wel overnemen?''Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio