Google zou nog dit jaar science fiction-bril lanceren

Een computer op je neus

Een computer op je neus

Foto: *

Google is van plan om mogelijk nog dit jaar een bril op de markt te brengen waarmee gebruikers informatie krijgen over personen, voorwerpen en gebouwen die in hun gezichtsveld komen. De mogelijkheden zijn eindeloos, want de bril kan je gebruiken als gps, fototoestel, weervoorspeller en zoekrobot.

De jongste maanden doen de wildste speculaties de ronde over het nieuwste internetspeeltje waar Google X aan werkt, maar het bedrijf heeft nu zelf een tip van de sluier opgelicht in een introductiefilmpje op het sociale netwerk Google+. Daarin wordt getoond hoe op een postzegelgrote display in de bril allerhande informatie verschijnt over wat de gebruiker in het vizier neemt.

Je hoeft de bril maar aan te zetten en er verschijnen veertien icoontjes. Soms moet je die diensten zelf activeren, maar even vaak gaat dat vanzelf. Kijkt de brildrager door het raam naar buiten, dan verschijnt een cijfer dat de kans op regen inschat. En kijkt hij naar een blinde muur, dan vertelt hij de gebruiker meteen waar hij zich bevindt en wat er zoal op zijn agenda staat. Wil iemand een afspraak maken, dan floept er een signaal aan. Wil je die vraag beantwoorden, dan verschijnt er een microfoontje in beeld.

Gps in de bril

De mogelijkheden lijken eindeloos: kijk naar de wolken en je krijgt informatie over het weer, kijk naar een kunstwerk en de bril gaat via internet op zoek naar de auteur, kijk naar een openbaar gebouw en de display toont welke diensten daar huizen. De bril heeft daarnaast ook een gps-functie die met pijltjes aanwijst welke richting je uitmoet. In één adem kan je af en toe een foto van de omgeving nemen en doorsturen naar je familie of je sociale netwerksite. En de bril gidst je ook feilloos naar de producten die je in de supermarkt zoekt.

Google X zelf doet bijzonder geheimzinnig over de lanceringsdatum, maar medewerkers aan het project zouden aan The New York Times verklapt hebben dat de bril nog voor het einde van dit jaar in de winkel ligt en zo'n 500 euro zal kosten. Het Googlelabo kwam twee jaar geleden voor het eerst in het nieuws toen het in California een auto-zonder-chauffeur testte. Wanneer die computergestuurde wagen op de markt komt, is niet bekend.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees