Leeuw van Vlaanderen weg bij Quick Step-team

Museeuw bekent dopinggebruik

Museeuw bekent  dopinggebruik

Foto: © Photo News

,,Ik heb het spel niet altijd honderd procent eerlijk gespeeld.'' Met die omfloerste woorden gaf Johan Museeuw gisteravond toe dat hij op het einde van zijn carrière doping heeft gebruikt.

Beluister de bekentenis van Museeuw
Johan Museeuw wilde van zijn laatste jaar als profwielrenner een successeizoen maken. Daarvoor nam de Gistelnaar zijn toevlucht tot verboden producten (onder meer Aranesp) na advies van José Landuyt. Het gerecht kwam de veearts in september 2003 op het spoor. Enkele wielrenners, onder wie de voormalige wereldkampioen, kwamen in een dopingstorm terecht.

Moreel was de druk van de affaire-Landuyt zo zwaar dat een geknakte Johan Museeuw twee jaar geleden besliste om zijn dopinggebruik te bekennen. Hij nam daarvoor enkele mensen in vertrouwen. Er werden zelfs voorbereidingen getroffen om een persconferentie op het getouw te zetten. Museeuw hoopte dat op die manier een zware last van zijn schouders zou vallen.

In extremis overtuigde zijn toenmalige ploegleider Patrick Lefevere de Leeuw van Vlaanderen om geen bekentenissen af te leggen. Museeuw zweeg toen, maar bekende gisteravond op het kantoor van zijn advocaat dat ,,hij fouten had gemaakt, maar dat hij daar intussen al voor had geboet.'' Hij voegde er ook aan toe dat hij opstapt bij het Quick Step-team, waar hij een pr-functie vervult.

De verklaring kwam er nadat Patrick Lefevere, de baas van de Quick Step-ploeg, gisteren in het oog van een dopingstorm terechtkwam door enkele anonieme getuigen. Zij beschuldigden de West-Vlaming van dopinggebruik in zijn eigen rennerstijd, maar ook van een verblijf in een afkickcentrum en vooral van het bewust stimuleren van dopingpraktijken in zijn wielerploegen. Het dopinggebruik bekende Lefevere al langer, de andere twee aantijgingen ontkent hij.De aanbrenger van de meeste anonieme getuigen is de Oostendse senator Jean-Marie Dedecker, die al sinds begin september een oorlogje uitvecht met Patrick Lefevere. (mm, hc, vkk)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.