Picanolsite wordt volwaardig onderdeel van stadscentrum

Oude fabrieksgebouwen Picanol onder sloophamer

Oude fabrieksgebouwen Picanol onder sloophamer

De Ieperse burgemeester Luc Dehaene aan de oude gebouwen van Picanol waar het PPS-project herrijst. Foto: © VDB

IEPER - Na een administratief-juridische aanloop van twee jaar kan het PPS-project Picanolsite in Ieper eindelijk van start gaan. Samen met een private partner zal de stad een reconversieproject realiseren, waarbij de voormalige Picanolfabriek aan de Polenlaan en de aanpalende gronden aan het Kattenkerkhof een nieuwe functie en nieuwe 'look' krijgen.

De publiek- private samenwerking (PPS) vormt de hefboom en de motor voor de ontwikkeling van deze zone, die een volwaardig deel van het stadscentrum moet worden. Het stadsbestuur koos er uiteindelijk voor om samen te werken met de groep Vanhaerents nv (Torhout), Wilma Project Development nv (Antwerpen), Van Roey nv (Rijkevorsel).

Volgend voorjaar kunnen de nodige sloopwerken van start gaan, zodat de uiteindelijke bouwwerken kort na de zomervakantie 2006 kunnen aangevat worden. Het project is opgedeeld in drie delen: de Picanolsite, het Kattenkerkhof en het binnengebied Heite.

,,De Picanolsite wordt hoofdzakelijk een culturele cluster, gemengd met woningen en een horecazaak'', verduidelijkt de Ieperse burgemeester Luc Dehaene (CD&V). ,,Uit respect voor de betekenis van het bedrijf Picanol voor de stad blijft het karakter van de fabriekssite zoveel mogelijk bewaard.''

,,In deze site krijgen onze twee stedelijke academies voor muziek&woord en voor beeldende kunst onderdak, met name in de gerenoveerde constructiehal. Op de hoek van de Weverijstraat en de Polenlaan komen de bibliotheek en het stadsarchief in een nieuwbouw'', aldus burgemeester Dehaene.

Beperkte bouw op Kattenkerkhof

Op het Kattenkerkhof wordt een beperkt bouwvolume vastgelegd. Het Kattenkerkhof zelf fungeert als geleider tussen binnenstad en noordelijke wijk. Er komt een beperkte commerciële functie op het gelijkvloerse niveau, appartementswoningen op de verdiepingen en een ondergrondse parking.

Ook de verkeersstromen worden heringericht. Zo blijft het driehoekige plein grotendeels autovrij en wordt de Polenlaan in dit plein geïntegreerd, dat een uitgesproken parkachtig karakter krijgt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio