Fit & Gezond

Belg zet eisprong op foto

Belg zet eisprong op foto
De eisprong, toch de start van elk menselijk leven, is voor het eerst duidelijk gefotografeerd. En het is dan nog de Belgische professor Jacques Donnez die erin is geslaagd.
De professor, verbonden aan de Franstalige katholieke universiteit van Louvain-la-Neuve, erkent dat het eigenlijk om een toevalstreffer gaat. Hij maakte het beeld terwijl hij een gedeeltelijke hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) voorbereidde bij een 45-jarige vrouw. Tot nog toe werd de sprong van een eitje gezien als een plotseling, explosief gebeuren. Maar de beelden bewijzen dat een eisprong of ovulatie vijftien minuten aansleept.

'Deze foto's zijn van groot belang om het mechanisme van de eisprong beter te begrijpen', zegt professor Donnez in het blad wetenschappelijk blad The New Scientist . In het verleden zijn nog wel pogingen gedaan om de zaak te fotograferen, maar dat leverde alleen maar wazige beelden op. Ook bij dieren werd al gepoogd het mechanisme in beeld te brengen. 'Zelfs als we dan de hormonenspiegel controleren, wat ons toelaat het tijdstip van de ovulatie te voorspellen, lukt het fotograferen zelden', zegt Darryll Russel van de universiteit in het Australische Adelaide, die veel belang hecht aan de Belgische primeur. (pdb)

Corrigeer