Food

Dessert op wit bord smaakt zoeter

Desserts serveer je het best op een wit bord. Dan smaken ze zoeter. Dat wijst een test uit van het Britse blad 'Food Quality and Preferences'.

De kok van het blad maakte een mousse van aardbeien. Een deel ervan serveerde hij op witte borden, de rest op zwarte. De borden werden voorgezet aan een testgroep van 53 proefpersonen. Ze kregen - zogezegd - twee varianten van een aardbeienmousse. De ene variant op een wit bord, de andere op een zwart bord. Dat het eigenlijk om dezelfde mousse ging, wisten ze dus niet.

Daarna kregen de proefpersonen een vragenlijst voorgelegd. Wat vonden ze van het dessert? Was het zoet genoeg? Hoe zat het met de intensiteit van de smaak? En wat vonden ze van de kwaliteit van de ingrediënten?

Niettegenstaande op de witte en de zwarte borden dezelfde mousse was geserveerd, smaakten de proefpersonen toch een verschil. Iedereen beweerde dat het dessert op de witte borden zoeter was. Er zat ook meer smaak in.

'Mogelijk komt de kleur van de mousse op een wit bord beter tot zijn recht en vinden mensen hem daarom lekkerder', concluderen de onderzoekers in Food Quality and Preferences.

De vorm van de borden bleek geen invloed te hebben op de smaakbeleving. Het gewicht wel. Dat werd getest met yoghurts. Yoghurts op zware borden zouden smaakvoller zijn en daardoor volgens de proefpersonen allicht duurder.

Corrigeer