Veelgeplaagde landbouwsector ziet weer een oogst mislukken

Ramp dreigt voor tarwe- en vlasboeren

Ramp dreigt voor tarwe- en vlasboeren
De overvloedige en bijzondere felle regens van de voorbije dagen en weken zijn er de oorzaak van dat de tarwe- en vlasoogst wellicht volledig zal mislukken. Een ramp van voor de vlas- en tarweboeren dreigt, de zoveelste slag voor de geteisterde landbouwsector.

De bloemmolens, waar het tarwe tot bloem wordt gemalen, staan er dezer dagen zo goed als werkloos bij. Normaal gezien draaien ze in deze periode dubbele zo hard, maar omdat de boeren hun velden niet op kunnen om te oogsten - door de drassige bodem of door de harde regens die de gewassen tegen de grond hebben gedrukt - krijgen ze bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant maar een kwart van de voorziene hoeveelheid tarwe binnen.

Het gaat vooral om de zogenaamde baktarwe, een graansoort die sowieso iets later rijp is maar nu helemaal verregend is. Meel van baktarwe wordt gebruikt om brood te bakken. Maar omdat de hevige regenval ervoor heeft gezorgd dat de boeren het gewas niet meer of tenminste veel te laat kunnen oogsten, zal het dit jaar voornamelijk worden gebruikt als veevoeder. ,,Er zal weinig of geen brood van Belgische tarwe worden gebakken'', vreest landbouwdeskundige Luc Busschaert.?

De sector gewaagt van een kleine ramp, want het inkomensverlies voor de boeren zal navenant zijn. De opbrengst van tarwe als veevoeder is veel kleiner dan als broodmeel.

In de vlassector is het al niet veel beter gesteld. De hevige regens hebben het vlas helemaal platgedrukt, waardoor het niet meer rooibaar is. De vlasboeren hopen op een paar zonnige dagen, zodat ze alsnog hun oogst kunnen binnenhalen, anders is de vlas dit jaar hopeloos verloren. (FrP)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees