Verdachtegaf Katrien laatste lift

Verdachtegaf  Katrien laatste lift
Brasschaat/Kessel - Karl V.R. (35) uit Kessel zou op 17 december 1991 Katrien De Cuyper (15) uit Brasschaat vermoord hebben. Hij was toen zelf 21 jaar oud en werd vijftien jaar later verraden door zijn dna.

Het lijkt er sterk op dat één van de meest geruchtmakende verdwijningszaken van de jaren '90 vijftien jaar na de feiten eindelijk tot een ontknoping zal leiden. Het gerecht verdenkt Karl V.R. - een ogenschijnlijk normale, getrouwde familievader van drie kleine kinderen uit een nette buurt in Kessel - ervan dat hij de moordenaar is van Katrien.

De Antwerpse tiener verdween op dinsdagavond 17 december 1991 na een bezoek aan haar vriend in de Lange Lobroekstraat in Antwerpen. Haar vriend vergezelde Katrien bijna altijd wanneer ze na een bezoek aan hem aan de IJzerlaan de bus nam naar huis. Deze keer echter niet. Het regende pijpenstelen die avond en Katrien stelde voor om alleen naar de halte te lopen. De laatste die haar in leven zag, was de uitbater van café Les Routiers langs de IJzerlaan. Hij meent dat Katrien om 22.45 uur vanuit zijn café nog iemand opbelde, maar die oproep werd nooit geïdentificeerd. Zes maanden lang was er geen enkel spoor van Katrien.

Toevallig ontdekt in haven

Tot haar lichaam op 22 juni 1992 bij toeval ontdekt werd tijdens graafwerken achter een loods van de Katoennatie in de Antwerpse haven op het grondgebied van Lillo. Ze was naakt en haar moordenaar had haar gewurgd.

De politie volgde in de loop der jaren tientallen sporen maar die liepen één voor één dood. Het meest bevreemdende spoor werd in juli 1992 gelanceerd werd door het weekblad Blik . Op 15 juli 1992, vlak na de ontdekking van het lichaam van Katrien, kwam een anonieme brief aan bij het weekblad. De schrijver van de brief beweerde dat hij Katrien een lift had gegeven op de avond van haar verdwijning. Na de eerste brief kwamen er nog twee andere aan bij Blik en bij de ouders van Katrien in oktober en november. Brieven waarin de schrijver een luguber spel met de speurders en de ouders leek te spelen. De schrijver bleef al die jaren spoorloos.

Tot een paar maanden geleden. Toen pakten de speurders in Kessel een zekere Karl V.R. (35) op in een dossier van stalking. Op zijn computer werd kinderporno gevonden en op zijn zolder had V.R. een hele doos knipsels over de verdwijning van Katrien én kopies van de anonieme brieven. V.R. ontkende eerst dat hij de schrijver was maar dna-onderzoek op een postzegel deed hem de das om. Hij werd maandag opgepakt en aangehouden op verdenking van ontvoering en moord. Zelf blijft hij erbij dat hij Katrien die avond enkel een lift heeft gegeven.

Pikant detail: de oudere broer van Karl V.R. werd in maart 2002 in Antwerpen veroordeeld wegens moord op de nieuwe vriend van zijn ex.

Reeks verdwijningen

De verdwijning van Katrien De Cuyper hield ons land begin jaren '90 wekenlang in de ban. Vóór Katrien waren al Elizabeth Brichet (december 1989) en Nathalie Geijsbregts (februari 1991) verdwenen. Op 30 december, twee weken na Katrien, verdween Inge Breugelmans in Wuustwezel. Zes maanden later, op 26 april 1992, was het de beurt aan Ines Van Muylder uit Essen. In januari 1994 verdwenen Kim en Ken Heyrman in Antwerpen.

De moorden op Elisabeth, Ines en Inge zijn ondertussen opgelost. De verdwijningen van en moorden op Kim, Ken, Nathalie en Katrien zijn dat tot op vandaag niet.

De zaak De Cuyper haalde in januari 1998 voor de laatste keer het nieuws. Toen lekte uit dat Regina Louf, alias getuige X1, tijdens haar ondervragingen bekend had dat zij eigenhandig Katrien had gewurgd in opdracht van een seksnetwerk. ,,Een kwakkel'', oordeelden de Antwerpse speurders toen.

De ouders van Katrien wilden gisteren liever niet reageren op de arrestatie. ,,Het is te emotioneel'', zeiden ze. Maar zij geloven dat het gerecht deze keer op het juiste spoor zit. ,,De briefschrijver is altijd onze verdachte nummer één geweest.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees