Vakantie

Winnaar categorie DORPEN

SINT-AMANDS Poëtisch wegdromen aan de Schelde

SINT-AMANDS Poëtisch wegdromen  aan de Schelde

Foto: © Eddy Van Ranst

Sinds de uitzending van de Eén-serie Stille waters is Sint-Amands wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland. Het dorp combineert zijn pittoreske ligging aan een brede bocht van de statig stromende Schelde met een beschermd dorpsgezicht en een groene omgeving.
Uw mooiste plekje van Vlaanderen in de categorie dorpen is de parel van het Scheldeland: ,,Nergens heb je een mooier zicht op de Schelde'', zegt de 71-jarige Aimé De Decker, geboren en getogen in Sint-Amands.

Wegvaren van de kaai van Sint-Amands op de veerboot is een heerlijke ervaring. Langzaam laat je de kerk van het dorp dat over de brede stroom waakt achter je om de andere oever met wat woeste natuur te gaan verkennen.

Rechts van de 250 meter brede bocht van de Schelde ligt Mariekerke, achter je Sint-Amands. ,,Een echte Sint-Amandsnaar gaat één keer per week naar de kaai om te zien of de Schelde er nog ligt'', lacht Aimé De Decker. Hij is geboren en getogen in het Scheldedorp en is er actief in het verenigings- en culturele leven. ,,Ik ben een volksjongen van 'den Dam', één van de meeste pittoreske straatjes uit onze gemeente'', zegt Aimé.

Mooist vanop de stroom

,,Het verbaast me eigenlijk niet dat Sint-Amands het mooiste dorp van Vlaanderen is. Nergens heb je een mooier zicht op de Schelde: lang, breed en erg natuurlijk. Bovendien is er geen enkel dorp dat mooier oogt vanop de Schelde.'' Aimé vertelt met genoegen over zijn dorp en de geschiedenis ervan. ,,In 822 werd de centrale gemeente van Baasrode door Lodewijk De Vrome aan de abdij van Saint-Amand (Elnone) in Noord-Frankrijk geschonken'', zegt Aimé. ,,Zo is Sint-Amands onder de huidige naam ontstaan.'' Een schitterend dorpje, met heel wat mogelijkheden. ,,Het is eigenlijk nooit uitgegroeid tot wat het had kunnen zijn, maar daardoor heeft het zijn charme bewaard'', vindt hij. ,,Rond de 15de eeuw hadden we hier zelfs bijna geen inwoners meer.''

Tijdens de industriële revolutie werd Sint-Amands een erg nijverig dorp, maar na WOII verdween de industrie. ,,Sindsdien bleef Sint-Amands een echt dorp, met bijhorend dorpsgevoel'', zegt Aimé. ,,Een artiestendorp bovendien. We hebben en hadden hier heel wat kunstenaars, van wie de dichter Emile Verhaeren de bekendste is.'' Hoewel hij het uithangbord van de gemeente is, moesten de inwoners niet veel van hem hebben. ,,Hij was een Vlaming maar schreef in het Frans. Dat maakte hem uniek, maar niet erg populair in zijn eigen gemeente'', aldus Aimé.

Vrijen aan het graf

Naar zijn laatste wens werd Verhaeren begraven op de oever van de Schelde. ,,Als jonge Sint-Amandsnaren een lief vinden, gaan ze er eerst mee naar de kaaien en zetten ze zich op de betonnen bakken aan het graf van Verhaeren'', vertelt Aimé. ,,Dat is dus meteen het meest be-vrijde plekje van de gemeente. ( lacht )'' De pastoor en de burgemeester konden er echter niet mee lachen. ,,Dus plaatsten ze er verlichting, met als enige gevolg dat er nog meer koppeltjes kwamen'', lacht Aimé. ,,Ook al is het een graf, het is een erg romantisch plekje. Als moest je vroeger met hoogtij wel tijdig vertrekken of je kreeg natte voeten.''

Uitkijkend over de Schelde blijft Aimé verhalen, anekdotes en geschiedenissen van Sint-Amands vertellen. Net als de stroom blijven de woorden vloeien, eindeloos zacht klotsend, fascinerend en rustgevend. Weerspiegeld in het water drijft het mooiste dorp van Vlaanderen...

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees