Galapagos Genomics gaat zelf medicijnen ontwikkelen

MECHELEN - Het Mechelse farmaceutische onderzoeksbedrijf Galapagos Genomics trekt naar de beurs op zoek naar 35 miljoen euro extra kapitaal. Het biotech bedrijf wil daarmee zelf geneesmiddelen gaan ontwikkelen voor onder meer botontkalking, reuma-artritis en osteoartritis. ,,Hierdoor geven we meer waarde aan onze research en gaan we weer positieve cijfers behalen'', zegt gedelegeerd bestuurder Onno Van de Stolpe.

Galapagos Genomics ging in 1999 van start als een joint venture tussen het Nederlandse Crucell en het Belgische Tibotec. Inmiddels werd het een autonoom bedrijf met hoofdzetel in Mechelen en een filiaal in Nederland.

,,We houden ons bezig met onderzoek naar eiwitten die een rol spelen in ziektes zoals osteoporose en reuma'', legt Van de Stolpe uit. ,,Door onze ervaring en kwaliteit hebben we een unieke positie op de markt.'' Galapagos Genomics deed diezelfde research ook in verband met astma en alzheimer en werkte daarvoor samen met farmaceuticagiganten die op basis van de research van het Mechelse bedrijf nieuwe medicijnen ontwikkelden. ,,We blijven op die manier samenwerken met farmaceutische bedrijven, maar de ontwikkeling van geneesmiddelen voor reuma en botontkalking nemen we zelf in handen'', legt Onno Van de Stolpe uit.

Beursnotering

Galapagos Genomics heeft een goede naam in de sector en levert kwaliteitsvol onderzoek, maar draait voorlopig nog verlieslatend. ,,We trekken naar de beurs op zoek naar zo'n 35 miljoen euro extra kapitaal'', legt Van de Stolpe uit. ,,Daarmee kunnen we de ontwikkeling van medicijnen opstarten en zo de verlieslatende periode achter ons laten.'' De hele discussie over geneesmiddelen in de Belgische politiek gaat aan Galapagos Genomics voorbij. ,,Die discussie handelt over medicijnen waar alternatieven voor bestaan, maar de medicijnen die wij gaan ontwikkelen zijn zogenaamde 'break through'-medicijnen'', besluit Van de Stolpe. Het gaat dan ook om nieuwe medicijnen, waarvoor nog geen alternatieven bestaan. De effectieve beursgang van het bedrijf - dat genoteerd zal staan op Euronext Brussel en Amsterdam - is gepland voor 2 mei.

(GDB)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio