Goed maar niet goed genoeg

Drie Belgen in top twintig

Drie Belgen in top twintig

Links: winnaar Normann Stadler juicht. Boven: Van Hoenacker neemt het voortouw tijdens het fietsen. Onder: Rutger Beke krijgt felicitaties voor zijn vierde plaats van vrouw en kind. Foto: © AP

De nieuwe Man van Staal komt niet uit België, daarvoor kwam een knap slotoffensief net te laat. Opnieuw de vierde plaats voor Rutger Beke, een zesde voor Marino Vanhoenacker en zestiende voor oud-winnaar Luc Van Lierde.

Halfzeven 's ochtends aan een pier op een exotisch eiland tientallen triatleten in de oceaan zien duiken, opgezweept door het liedje 'Beautiful Day' van U2 en voor één keer maar een heel schuchter zonnetje: het blijft een beeld dat eeuwig op het netvlies blijft branden. De IronMan van Hawaï is dan ook onvergelijkelijk qua uitstraling (én pretentie). Gelukkig is de pioniersgeest nooit verloren gegaan en blijven profs en amateuratleten in dezelfde wedstrijd wedijveren. Alle leeftijden doen mee, zo'n 1.800 mensen van 18 tot een eind in de zeventig, van over de hele aardbol, in de beroemdste eendaagse uithoudingswedstrijd. Waar gebeurt dat nog? Hoe comfortabeler we het hebben, hoe aantrekkelijker deze wedstrijd waarin het leven tot de kern van zijn bestaan teruggevoerd wordt: overleven, op eigen kracht. Geen franjes. Geen oortjes, niet stayeren, geen ploegmaats, geen volle wielen.

Boenken en stoempen

Wij Belgen zijn in dit soort sport goed. De Flandrientraditie: boenken, stoempen, beuken. Sinds zaterdag is het blije besluit dat er in België niet langer één wereldtopper goed presteert in deze IronMan, Rutger Beke, maar drie: ook Marino Vanhoenacker en Luc Van Lierde. Bloso-prof Beke (29) is de enige ter wereld die vier jaar op rij in de topvijf eindigt: tweede, vijfde, vierde en dit jaar alweer vierde. Vanhoenacker, prof bij het leger, West-Vlaming, 30 en een ongelooflijke sfeermaker bewees dat hij na successen in IronMans als Florida en Klagenfurt ook bij de grote jongens zijn plaats en een mooie toekomst heeft. En Luc Van Lierde, prof met privé-sponsors, is ein-de-lijk terug: in 1996 bij zijn debuut gewonnen, als eerste Europeaan, in het parkoersrecord, in 1999 weer gewonnen maar daarna diep weggezakt. Geen motivatie meer, verkeerde keuzes en te weinig aan zijn weifelende persoonlijkheid gewerkt. Dus kwam hij niet meer aan de start of gaf hij op tot vorig jaar zijn frank viel en hij voor het eerst nog eens aankwam, als 203de. Hij begon met trainer Paul Van Den Bosch te werken, de begeleider van Marc Herremans en veldrijder Sven Nys.

Herboren

Van Lierde is sindsdien herboren, met een zestiende plaats als beloning ondanks een ontstoken scheenbeenvlies en materiaalpech. Nu al is het uitkijken naar volgend jaar: Vanhoenacker en Beke mikken op de overwinning, Van Lierde op topdrie. Twee Belgen wonnen dit jaar trouwens: Marc Herremans (32) bij de deelnemers met een fysieke handicap en de 39-jarige Jim Beuselinck bij de leeftijdsgroep 35-39 van de amateurs.

Het verhaal van de profwedstrijd is heel snel verteld. De 33-jarige Duitser Normann Stadler ging er zoals gewoonlijk als een speer vandoor toen hij op zijn fiets kroop, haalde meer dan tien minuten voorsprong, had dit jaar geen bandenpech en won dus net als in 2004. Hij hield 1'17'' over op de Australiër Chris McCormack en 7'08'' op de regerende titelhouder, zijn landgenoot Faris Al-Sultan, die hij omhelsde toen die over de finish kwam.

Stadler verbeterde diens parkoersrecord fietsen. ,,Ik heb bewezen dat ik ook kan zwemmen en een marathon onder drie uur kan lopen (2u55'),'' sprak hij. Bij de vrouwen haalde de Australische Michellie Jones (37) het in 9u18'31'' en ging zesvoudig winnares Natascha Badmann uit Zwitserland als tiende met de billen bloot.

Inge Van Den Broeck kwam als eerste Belgische toe: 168ste, ze was 11u23'27'' onderweg. Het opvallend minder hete weer, met zelfs af en toe regen, maakte deze IronMan iets draaglijker dan anders. Iets voor middernacht plaatselijke tijd kwamen de laatste masochisten toe: ze bleven net onder de maximaal toegelaten tijd van zeventien uur.

Corrigeer