Onderzoek bij 5.145 baby's
Laatgeboorte verdubbelt de kans op ADHD
© *
Te laat geboren baby's lopen tweemaal meer gevaar op emotionele en gedragsstoornissen. Dat is de conclusie van een onderzoek bij meer dan 5.000 baby's in Rotterdam. Onderzoekster Hanan El Marroun raadt daarom aan kindjes op tijd te laten geboren worden. De Gentse professor gynaecologie Marleen Temmerman gaat akkoord.
Het onderzoeksteam volgde tussen 2002 en 2006 in totaal 5.145 baby's die in de Rotterdamse ziekenhuizen zijn geboren. 7 procent van de baby's was te laat geboren, dat is na 42 weken zwangerschap. Er waren ook 4 procent vroeggeboortes, dat is vóór 37 weken.De onderzoekers vergeleken de tijd dat de baby's in de baarmoeder zaten met hun gedrags- en emotionele problemen tijdens hun eerste levensjaren. Daarom moesten de ouders een vragenlijst over hun baby invullen. Een eerste maal toen de baby's 18 maanden oud waren, een tweede maal op 36 maanden.Afwijkend gedrag'Het kan vroeg lijken om op die leeftijd al afwijkend gedrag te kunnen vaststellen', zegt de Nederlandse biomedische wetenschapster Hanan El Marroun, die dit onderzoek heeft geleid. 'Toch is het mogelijk. We gaven de ouders een lijst met 99 vragen, waarmee psychologen en psychiaters ook werken.'Uit vergelijkend onderzoek van alle info blijkt nu dat zij die te laat zijn geboren tweemaal meer emotionele en gedragsproblemen hadden. Het gaat vooral om aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), rusteloosheid en hyperactief gedrag.Dat baby's die te vroeg zijn geboren ook tweemaal meer kans lopen op ADHD, was al uit vorige onderzoeken gebleken. 'Wij hebben nu voor de allereerste keer de correlaties tussen laatgeboorte en gedragsstoornissen aangetoond', zegt Hanan El Marroun, die haar onderzoeksresultaten gisteren publiceerde in het Journal of Epidemiology.El Marroun tracht te verklaren waarom laatgeboortes tot storingen kunnen leiden: 'We denken dat het komt doordat de moederkoek te oud wordt en daardoor de baby te weinig zuurstof en voeding geeft. Wij raden vrouwen aan niet over 42 weken zwangerschap te gaan en desnoods de baby kunstmatig te laten afkomen of met een keizersnede op de wereld te zetten.'De Gentse professor gynaecologie Marleen Temmerman vindt het altijd een goed idee om een zwangerschap niet over de grens van 42 weken te laten gaan. 'Omdat vanaf dan de baarmoeder begint te verkalken en de doorbloeding vermindert. We wachten wel altijd tot minstens 42 weken vooraleer de bevalling op gang te brengen met een crème die de baarmoederhals doet rijpen. Doe je dat te vroeg, dan riskeer je een heel lange arbeid. We weten ook dat vrouwen die voor een tweede of derde maal bevallen veel minder risico lopen over tijd te gaan.'
Hoofdpunten
Hoop op overlevenden in Turkije en Syrië slinkt elk uur: “Iedereen is stil. Enkel zo kunnen we horen of er nog kreten vanonder het puin komen”
Vooral in Syrië is situatie dramatisch: “Mensen graven met blote handen naar overlevenden onder het puin”
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Turks gezin vlucht uit stad en bivakkeert in taxihuisje: “Hier zijn geen grote gebouwen die kunnen instorten”
Beste van Plus
Pamela Anderson krijgt eigen kookprogramma en moet er zelfs haar huis niet voor verlaten
Vrouw (33) legt in 4 dagen 100 kilometer af om verdwaalde hond terug te vinden in bos: “De tranen bleven komen”
Gamer is helemaal van de kaart als ze deepfake-video’s van zichzelf op pornosite ontdekt: “Zo ziet pijn eruit”
Na hun tienerrelatie verloren ze elkaar uit het oog, tot Dimitri 17 jaar later zijn stoute schoenen aantrok: “Er is maar één iets veranderd”
Lees meer
Is vitamine C echt een wondermiddel? En helpt het je gezond door de winter? Expert geeft antwoorden
Nieuw onderzoek onthult ‘wondermiddel’ tegen schadelijke effecten van schermtijd: “We weten nog niet hoe het precies werkt”
“Borstvoeding is meer dan een kraantje openzetten”: Borst-influencer wil misverstanden en vooroordelen weg
Mattel komt met een Barbiepop met scoliose