Wapenstilstandsdag 11 november herdenkt doden van álle oorlogen

Op 11 november 1918, na vier jaar harde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen de wapenstilstand af, het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen ondertekenden de overeenkomst in een treinwagon, die nog steeds op dezelfde rail staat in het Franse Compiègne. De oorlog had aan 8,5 miljoen mensen het leven gekost. Zo'n 30.000 Belgische soldaten sneuvelden, 6.000 burgers lieten het leven.

Sinds 1919 geldt 11 november als officiële Belgische feestdag. Elk jaar herdenken honderden oud-strijders hun gesneuvelde kameraden.

De laatste twee Belgische oud-strijders van de oorlog van '14-'18 stierven vorig jaar. In juli 2004 overleed Emile Brichard op 104-jarige leeftijd. Twee maanden later stierf de laatste oud-strijder uit de Eerste Wereldoorlog: Cyriel Barbary werd 105. Momenteel zijn nog zo'n 30.000 Belgische oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog in leven.

11 november is ook de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, in mei '45.Om geen afbreuk te doen aan het officiële huldebetoon aan de helden van den IJzer werd besloten met Wapenstilstand in een keer alle doden van alle oorlogen in de wereld te herdenken. (VVP)

Corrigeer

MEER NIEUWS