Stichting Gabriella Moortgat schenkt 25.000 euro aan vzw BOKS

BREENDONK - Prinses Astrid reikte in naam van de Gabriella Moortgat Stichting woensdag in de brouwerij Duvel-Moortgat de jaarlijkse Prijs Gabriella Moortgat, ter waarde van 25.000 euro, uit aan Lut De Baere. Zij is de drijvende kracht van de vzw BOKS, de Belgische Oudervereniging voor Kinderen en Volwassenen met een Stofwisselingsziekte.Belangrijker dan de financiële waardering is de maatschappelijke erkenning die de Gabriella Moortgat Stichting met de prijs wil uiten. De prijs gaat al vijf jaar lang naar vrouwen die zich in de samenleving inzetten voor hun medemens. Om de vijfde verjaardag van de Prijs Gabriella Moortgat te vieren, reikte prinses Astrid de prijs uit aan winnares Lut De Baere.

Voor de prijsuitreiking had prinses Astrid al ruim de tijd genomen om een praatje te maken met de vele kinderen die haar stonden op te wachten. Nadien proefde de prinses nog samen met Gabriella Moortgat van een frisse Duvel. Gabriella Moortgat is de kleindochter van de stichter van de brouwerij Moortgat in Breendonk.

De jury, samengesteld door de Koning Boudewijnstichting, looft de belangeloze inzet en de gedrevenheid van Lut De Baere voor mensen met een stofwisselingsziekte. Lut De Baere, zelf moeder van kinderen met een stofwisselingsziekte, startte in 1987 met een zelfhulpgroep voor lotgenoten. Uit die zelfhulpgroep ontstond in 1994 de vzw BOKS.

Pervivo-park

,,De vereniging wil een opvang creëren voor kinderen en volwassenen met een zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte. Maar ook bekendheid geven aan de ziekte die nog te weinig bekend is maar steeds meer mensen treft", zegt de winnares.

Enkele jaren geleden realiseerde BOKS het Pervivo-project. ,,Voor elk kind dat de strijd tegen de ziekte verliest, wordt een boom geplant in het BOKS-park 'Pervivo'. Zo worden die kinderen nooit vergeten", legt Lut De Baere nog uit.

(LKW)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio