Schatkist twee keer opgelicht door consultants

Financietoren verkocht met belastingfraude

De Financietoren in Brussel werd in 2001 verkocht en teruggehuurd door de regering Verhofstadt-I door middel van consultants die voor miljoenen euro's smeergeld opstreken.

De Financietoren, de hoogste van Brussel, werd in 2001 samen met het aanpalende Rijksadministratief Centrum verkocht aan het vastgoedbedrijf Breevest van de Nederlandse miljardair Frank Zweegers. Breevast verwijderde het asbest en renoveerde het gebouw ingrijpend. Sedert vorig jaar huisvest de toren opnieuw 4.600 ambtenaren van Financiën.

Het was een van de eerste sale&lease back -begrotingsoperaties van 'paars'. De deal werd door het Rekenhof al in 2006 uiterst kritisch op de korrel genomen. Anders dan anders werd de verkoopwaarde nooit vooraf geraamd. De Regie der Gebouwen schatte de toren ooit op 5 miljard oude franken. 'Op niets gebaseerd', zei het Rekenhof. Uiteindelijk betaalde Breevast 12,5 miljard: 311 miljoen euro met de registratierechten, zodat de overheid er nog 276,5 miljoen euro aan overhield.

Het Rekenhof vond het not done dat Breevast zelf vooraf de terughuur mocht dicteren. Bij latere verkopen bepaalde de overheid die prijs. De terughuur van de Financietoren werd herhaaldelijk bijgestuurd omdat de sanering uiteindelijk 300 miljoen euro kostte. De eerste huur van 43 miljoen euro per jaar zou intussen oplopen tot bijna 50 miljoen, of minstens tot 900 euro per maand per ambtenaar: de huurprijs van een behoorlijke woning. Het contract loopt tot in 2031 en zal tegen dan meer dan een miljard euro zwaar wegen.

Breevast haalt een jaarlijks rendement van 8,2 procent op zijn investering. De Regie achtte indertijd deze transactie 'gunstig', maar het Rekenhof haalde ook dat oordeel onderuit. 'Zes procent rendement is goed betaald, 8 procent is zeer goed, en 10 procent staat gelijk aan plunderen van de staat', zegt Hendrik Bogaert (CD&V), die zich vastbijt in de sale&lease back- operaties van 'paars'. Breevast haalt in Brussel in de praktijk meer dan 10 procent rendement omdat vastgoedexperts intussen geloven dat de toren zwaar onder de marktprijs werd verkocht. Het Rekenhof was indertijd zwaar kritisch over de consultants die door de regering werden ingezet. Die rekenden op papier 372.200 euro aan, maar met allerlei 'meerprestaties' liep dat op tot het dubbele. Het Rekenhof stelde vast dat de Regie niet controleerde of die meerprestaties daadwerkelijk waren geleverd en dat de toenmalige directeur-generaal van de Regie die opgeklopte factuur buiten zijn bevoegdheid aftekende.

Dezelfde consultants worden nu als fiscale fraudeurs op de hielen gezeten door het Brussels gerecht. Na een tip van de Bijzondere Belastinginspectie kwam hij tot de slotsom dat dit trio via twee Luxemburgse vennootschappen tot twee miljoen euro 'commissie' dan wel smeergeld opstreek van Breevast. De schatkist werd twee keer belazerd door de consultants.

De naam van één verdachte circuleerde al langer: Ronny Van Goethem. Hij zat al eerder in de gevangenis wegens omkoping van de Regie. Hugo D. R. is een minder gekende meeloper. Maar de derde verdachte, volgens de onderzoeksrechter de spilfiguur, heeft eveneens een naam als een klok: Michel Bellemans, zoon van gewezen onderzoeksrechter Guy Bellemans.

Kort na deze deal werd Bellemans jr. opgepakt wegens het witwassen van gigantisch veel Amerikaans drugsgeld. Tot dan was hij een gerespecteerd zakenman en adviseur van toenmalig minister Rik Daems (Open VLD), die de verkoop van de Financietoren onderhandelde.

'Bellemans heeft eventjes op mijn kabinet gewerkt als expert. Maar hij was eind februari 2000 weg, lang voor de verkoop van de Financietoren', reageert Rik Daems. 'Hij had nooit te maken met die transactie, althans niet in mijn opdracht. Een transactie die trouwens in alle transparantie verliep, want de biedingen werden gecontroleerd door een gerechtsdeurwaarder. Ik maak mij dus geen zorgen over dit verhaal.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees