Onze Ploeg van het Seizoen

De Ploeg van het Seizoen Foto: Fotored.

Om de kampioen van het seizoen 2010-2011 te kennen moeten we nog de play-offs afwachten, maar onze krant stelde - op basis van de punten die de spelers na elke match van de voetbalredactie kregen - wel al de Ploeg van het Seizoen samen. Deze elf werden geselecteerd:

1. Doelman: Silvio Proto

De Maagd

Wie? 27-jarige doelman van Anderlecht, afkomstig van Charleroi, met Siciliaanse roots.

Waarom? Vroeger een ongeleid projectiel dat nog niet klaar was voor de top, sinds vorig seizoen eindelijk de revelatie die iedereen in hem zag bij La Louvière. 810 minuten hield hij zijn netten maagdelijk wit, waarmee hij een 44 jaar oud clubrecord van Jean Trappeniers verbrak als langst ongeslagen doelman van paars-wit.


2. Verdediging: Gary Kagelmacher

Hit van het Kiel

Wie? 22-jarige centrale verdediger van Germinal Beerschot, geboren in Uruguay maar zijn vader is een Duitser. Speelde in 2009 een competitiematch voor Real Madrid aan de zijde van Raul, Casillas, Robben en Van der Vaart.

Waarom? Geen gewauwel over de locatie van een of ander duf feestje: 'Wij zijn niet bang, want Gary is erbij', is sinds kort dé hit op Het Kiel. Na drie jaar bij Real Madrid Castilla, de derdeklasser die als B-ploeg van de Koninklijke fungeert, het enige lichtpunt bij bijna-degradant Germinal Beerschot en met voorsprong de hoogst genoteerde verdediger in onze lijst. De Belgische topclubs volgen de secure verdediger al.


3. Verdediging: Jérémy Taravel

Hart van Lokeren

Wie? 23-jarige Fransman van Lokeren, vorige zomer weggekocht bij Zulte Waregem, dat hem eind vorig seizoen liever kwijt was omdat hem net als Chevalier een gebrek aan discipline werd aangewreven.

Waarom?
Niet Mijat Maric, wel de bij Lille opgeleide Taravel is het kloppende hart van de defensie van revelatie Lokeren. Niet toevallig wou Standard hem al na zijn eerste halfjaar bij Essevee. De rijzige Taravel koppelt positiespel en een uitstekend detente aan een beenharde tackle.


4. Verdediging: Derrick Tshimanga

Antwerpse Bolt

Wie?
22-jarige in Congo geboren linksachter, twee seizoenen geleden nog spelend bij de provinciale selectie van Lokeren.

Waarom? Maakte zondag zijn wederoptreden na drie maanden blessureleed. Pijlsnelle linksachter. Voorbestemd voor een topploeg, zo zeggen ploegmaats die het kunnen weten. Want niemand kan de krachtige Tshimanga aan banden leggen. Ondanks slechts 30 matchen op het hoogste niveau trok Club Brugge al aan zijn mouw in december, Standard zelfs al vorige zomer.


5. Middenveld: Zlatan Ljubijankic


Viscaal light

Wie? 27-jarige Sloveen, oorspronkelijk een aanvaller die steeds verder van doel opereert, veelal achter de spitsen.

Waarom?
'De verbeterde versie van Eric Viscaal', zoals hij drie jaar geleden werd genoemd door manager Louwagie is Ljubijankic niet, daarvoor is zijn balans (zes goals, vier assists) te mager. In tegenstelling tot het impulsieve woelwater El Ghanassy is de introverte Sloveen de rustige vastheid van Gent: steeds ploeterend en achter de spitsen de man van het voorbereidende werk. Een speler die elke trainer in zijn ploeg wil.


6. Middenveld: Sven Kums

De metronoom


Wie? 23-jarige Dilbekenaar, jeugdproduct van Anderlecht, spelmaker bij Kortrijk.

Waarom?
Toen Kortrijk nog geen uitverkoop deed en meedong naar een stek bij de eerste zes, was Kums de metronoom van Veekaa. Nummer tien of eerder controlerend: Kums heeft de marge om het beide te kunnen. Twee doelpunten dit seizoen is voor zijn doen weinig, maar dat ligt aan zijn meer teruggetrokken rol. Met zeven assists haalt Kums als passeur hetzelfde cijfer als De Bruyne en El Ghanassy. Mag zich volgend seizoen bewijzen bij KV Mechelen.


7. Middenveld: Ronald Vargas


Gouden teen

Wie? 24-jarige Venezolaan van Club Brugge, ongrijpbaar achter de spitsen.

Waarom? Als Vargas zin heeft (en de zon schijnt) zijn er in ons land nauwelijks betere spelers. Zijn pieken waren hoger dan die van Perisic, zijn dalen minder diep. Want zelfs in zijn kleine teen heeft de Venezolaanse parel meer feeling dan de gemiddelde collega. Vorig seizoen man van de assist, de afgelopen maanden een doelpuntenkanon: vijftien rozen spelde hij al op zijn hemd. Geen enkele Brugse crisis kreeg vat op hem, tot hij alweer uitviel met een blessure. Hoewel fel sterker geworden, blijven doktersattesten hem afremmen.


8. Middenveld: Kevin De Bruyne

Mega Kevin

Wie?
19-jarige linkerflankspeler van Genk, in 2005 geroofd uit de jeugdopleiding van AA Gent.

Waarom? Zeven assists, vier goals: niet mis voor iemand die bijna twee maanden in bed zat met klierkoorts. Vooral voor zijn ziekte stond er geen maat op de driftige jongeling uit Drongen, na Lukaku het grootste talent van eigen bodem dat nog in België speelt. Technisch verbluffend, met het overzicht en het vermogen om een splijtende pass of loeiharde knal te verzenden. Geen wonder dat Chelsea al eens aanklopte, al moeten we ons hoeden voor de vergelijkingen met Johan Cruijff.


9. Aanval: Elyaniv Barda

Dure klager


Wie? 29-jarige Israëli, polyvalente aanvaller bij Genk.

Waarom? Haast op kousenvoeten staat Barda bovenaan in elke rangschikking, zowel bij de topschutters (11 stuks) als het klassement van de meeste assists (7). Barda mag dan al eens aan de klaagmuur staan (ook letterlijk) als hij naast de ploeg valt, is bezig zijn bijzonder sterke debuutseizoen bij Genk te herhalen. Daarom is hij dus de best betaalde speler van Genk ooit.


10. Aanval: Jelle Vossen


Blitzkrieg Jelle

Wie? Aanvaller bij Genk, topschutter in België met 17 treffers.

Waarom? Van ongewild door Vanhaezebrouck en huurling bij Cercle tot topschutter in de hoogste klasse en Rode Duivel: het gaat verdomd hard voor de 21-jarige aanvaller. Het geluk van een topschutter in vorm is hij weliswaar kwijt, want sinds Nieuwjaar scoorde hij er maar een meer. Weinig spelers hebben zo'n precies schot.


11. Aanval: Mbark Boussoufa


Prins zonder park

Wie? Tot voor kort de prins van het Astridpark, sinds twee weken eigendom van het Russische Anzji.

Waarom? 10 doelpunten, 14 assists: zelfs op het einde van de play-offs zal de schaduw van de Marokkaanse straatvoetballer over onze competitie én over Anderlecht hangen. Het Amsterdamse lichtgewicht tilde paars-wit meermaals boven de middelmaat, in mei zal blijken hoe verstandig het was om hem nu al te verkopen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.