Modern gezin plant uitbreiding naar westers model

Turk wil geen kroostrijk gezin meer

Het moderne Turkse gezin wil helemaal niet meer kroostrijk worden. Kinderen waren twintig jaar geleden een vorm van verzekering voor de oude dag van hun ouders. De economische bloei van Turkije maakt deze redenering nu echter overbodig. Het gemiddeld aantal kinderen per gezin daalt er dan ook gevoelig en het Turks bureau voor de Statistiek DIE voorspelt tegen 2050 een vergrijzing van de Turkse bevolking naar West-Europees model.

Tegenstanders van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie aarzelen niet om de bevolkingsgroei in dat land als argument tegen zijn eventueel EU-lidmaatschap te hanteren. ,,De miljoenen jonge Turken komen vroeg of laat op de arbeidsmarkt en als zij in eigen land geen job vinden, dan zullen zij die in andere EU-lidstaten gaan zoeken'', klinkt het argument.

De evolutie van Turkse bevolkingscijfers zet deze redenering echter op losse schroeven. De jongste 20 jaar is de snelheid waarmee die bevolking groeit, met 27 procent afgenomen. Tegen 2050 zou de Turkse bevolking zich moeten stabiliseren op ongeveer 100 miljoen mensen. Daar waar de leeftijdspiramide in Turkije vandaag de dag nog een brede basis van jongeren vertoont die naar de top toe smaller wordt naarmate de leeftijd toeneemt, menen de deskundigen dat die piramide door de huidige mentaliteitsverandering en een verbetering van sociale voorzieningen vrij snel zal afvlakken en zelfs zal omslaan.

Eerst goede toekomst

,,Turkije maakt dezelfde evolutie mee als West-Europa enkele decennia geleden'', menen deskundigen. ,,Vroeger waren de kinderen er voor de ouders. Maar dankzij de economische groei wint de redenering veld dat de ouders zelf voor hun oude dag zullen kunnen zorgen en daarbij misschien zelfs op hulp van de staat zullen mogen rekenen. Alvorens aan kinderen te beginnen stellen moderne Turkse ouders zich nu dan ook de vraag of zij hun kroost wel een goede toekomst kunnen bieden. Pas als het antwoord op deze vraag ja is, kiezen zij voor uitbreiding van hun gezin'', aldus sociologen.

Bovendien heeft de Turkse vrouw haar status de jongste jaren opmerkelijk kunnen verbeteren. De behandeling voor geboortebeperking gebeurt in heel wat klinieken kosteloos en de algemene houding tegenover seksualiteit is in Turkije heel wat opener geworden. Al deze elementen spelen de vermindering van de Turkse bevolkingsgroei zeker in de kaart. ,,Het platteland hinkt nog wat achterop wat de snelheid van deze evolutie betreft, maar het gaat ook daar dezelfde richting uit'', zeggen de statistici. Van een Turkse babyboom in de nabije toekomst komt volgens hen dus niks in huis.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees