Jelena Dokic terug op Australische bodem

Jelena Dokic is zaterdag na een vier jaar lange ballingschap teruggekeerd naar haar adoptieland Australië. De 22-jarige speelster, in Belgrado geboren, kreeg een wildcard voor het WTA-tornooi in januari in Canberra en hoopt eveneens op een wildcard voor de Australian Open, tornooi dat op 16 januari start.
De laatste drie jaar viel Dokic van de vierde plaats op de wereldranking terug naar plaats 349.

Dokic volgde in 2001 haar strenge vader Damir opnieuw naar Belgrado en beloofde er trouw aan Servië-Montenegro. Ze kkwam op die beslissing terug en wil opnieuw de Australische nationaliteit verwerven. "Ik ben Australische, ik voel me als een Australiër en ik wil weer voor Australië spelen", vertelde Dokic eerder deze week in de London Times. "Ik had geen controle over wat vroeger gebeurd is. Die beslissingen waren niet door mij gemaakt. Dit is een beslissing die ik maak."

Dokic wijt de meeste van haar problemen aan haar opvliegende vader, een voormalige bokser en taxichauffeur in Belgrado, die in 1994 met zijn familie naar Australië emigreerde. Dokic trainde er aan het Australian Institute of Sport in Canberra. In een boze bui verliet ze echter het land in 2001, nadat Damir beweerd had dat de loting van de Australian Open 2001 was gesaboteerd, toen bleek zijn dochter in de eerste ronde tegen drievoudig grandslamkampioene Lindsay Davenport moest aantreden. Ook op de US Open en op Wimbledon liet de man zich al in negatieve zin opmerken door zijn slechte gedrag.

"Ik was heel zenwuachtig" verklaarde ze na haar aankomst in Melbourne. "Ik voel me heel gelukkig nu ik deze beslissing heb genomen. Er wacht me echter een moeilijke periode want niet iedereen zal mijn beslissing zomaar aanvaarden. Maar toch ben ik echt enthousiast terug te zijn". .

LVH .

031050 DEC 05

Corrigeer