Succes vooral te danken aan goede ligging

Record bouwaanvragen voor Vrouwenwijk

Mechelen - Begin dit jaar lanceerde CD&V-gemeenteraadslid Gusta Tys-Smets de idee om méér Mechelse straten te noemen naar een vrouw. De gemeenteraad ging akkoord en ondertussen krijgen Martha Somers, Elisabeth Desoleil en Jeannne Hellemans hun eigen straat in de nieuwbouwwijk aan Europalaan. Van de 77 verkavelingen zijn er ondertussen al 50 vergund.

Martha Somers, Jeanne Hellemans en Elisabeth Desoleil leefden begin twintigste eeuw. De idee om een straat naar hen te noemen, kadert in het cultuurproject Mechelen , Stad in Vrouwenhanden. Chris Dewaele, architect op de stedelijke bouwdienst, bevestigt dat er sinds afgelopen zomer tientallen aanvragen binnen kwamen voor de nieuwbouwwijk aan Europalaan nabij Brusselsesteenweg.

Toch waren de loten al te koop voor de bekendmaking van de straatnamen. Volgens hem is het succes dan ook te danken aan de ligging van de wijk en haar beschikbaarheid.

Gemeenteraadslid Gusta Tys-Smets had een lijstje opgesteld met een twintigtal namen.

,,Mayken Verhulst had zeker ook een straat verdiend maar de cultuurdienst vond het beter drie vrouwen te kiezen uit eenzelfde periode'', aldus Tys-Smets. Elisabeth Desoleil en Martha Somers waren vriendinnen en lid van verzetsgroep Bayard. Beiden stierven op 21-jarige leeftijd tijdens een bombardement in maart 1945. Jeannne hield verpleegstercursussen in het toenmalige OLV- ziekenhuis. Na de oorlog van 14-18 wordt Jeannne schepen van de Commmissie van Openbare Onderstand (nvdr., het huidige OCMW) en van burgerlijke stand.

Niet alleen

Volgens Gusta kampt niet alleen Mechelen met het probleem van weinig vrouwen in straatnamen. De Dijlestad telt zo'n 85 straten, genoemd naar mannen tegenover amper vijf vrouwenstraten ''.

Projectontwikkelaar Durabrik werkt momenteel volop aan de eerste verdieping van de nieuwbouw. Het project kreeg de naam Europalaan en ligt op de gelijknamige laan ter hoogte van Huyghebaert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio