Een familie met een stamboom

De clan Van Themsche is overtuigd maar ,,braaf'' Vlaams-nationalistisch

De clan Van Themsche is overtuigd  maar ,,braaf'' Vlaams-nationalistisch

Kamerlid Frieda Van Themsche is de tante van schutter Hans.

De familie Van Themsche waartoe de Antwerpse schutter behoort, is van onberispelijke Vlaams- nationalistische komaf.

De Wilrijkse Vlaams Belang-afdeling kent het gezin Van Themsche erg goed. Vader Peter Van Themsche bakte steevast frieten op het jaarlijkse stoofvlees- of mosselsouper. Hij was zo'n typische militant voor het werk achter de schermen. De partij kon steeds op hem een beroep doen voor allerlei klussen.

Voor een plaats op de lijst of om kiezers te ronselen had Peter Van Themsche, die als schrijnwerker een gevuld orderboekje heeft, geen tijd. Van Themsche, die met N-VA-gemeenteraadslid Luk Lemmens nog de schoolbanken deelde, bleef steevast hoffelijk tegen de N-VA. Zo kon N-VA-voorzitter Bart De Wever nog zonder problemen met hem een gesprek voeren toen hij afgelopen woensdag toevallig bij hem aanbelde tijdens het ronselen.

De familie Van Themsche is vanaf het eerste uur lid van het Vlaams Belang. Grootvader Karel Van Themsche trok op 18-jarige leeftijd samen met zijn tweelingbroer naar het Oostfront ,,tegen het goddeloze communisme en voor Vlaanderen''. Tijdens de oorlog raakte Karel zwaargewond: hij verloor een been. De tweelingbroer redde het niet.

Na de oorlog worstelt Karel Van Themsche dan ook met moeilijkheden: repressie, werkloosheid en geldgebrek. De Vlaams-nationalistische overtuiging krijgt net als de haat tegen België meer diepgang. Tijdens de jaren zestig wordt hij lid van de Volksunie. Maar zijn engagement staat op een laag pitje. Hij heeft het moeilijk met de koers van Hugo Schiltz. Het Egmont-pact uit 1978 vormt voor hem een onmiddellijke aanleiding om naar het pas opgerichte Vlaams Blok over te stappen. Ook zijn vrouw en de oudste dochter, Frieda, worden meteen lid.

Perfecte opvolger

Via de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en het Katholiek Vlaams Studentenverbond (KVHV) rolt Frieda Van Themsche verder het Vlaams Blok binnen. Na haar huwelijk verhuist ze naar West-Vlaanderen. Partijvoorzitter Frank Vanhecke ziet haar als zijn perfecte opvolger bij de jongste parlementsverkiezingen. Zij behoort duidelijk tot het klassieke netwerk.

Het gezin Van Themsche mag dan een onberispelijke Vlaams-nationale stamboom hebben, echte hardliners zijn het niet. ,,Een dood-, doodbraaf gezin'', luidde het gisteren. Zo waren de kinderen geen lid van de Vlaams-nationalistische Jeugd (VNJ). Evenmin waren ze actief bij het Vlaams Belang.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees