Gepest door allochtonen

Gepest door allochtonen

Hans Van Themsche Foto: dbs

Hans Van Themsche (18) werd vijf jaar geleden, toen hij nog school liep in Antwerpen, gepest door allochtonen. Dat is de reden waarom hij, volgens zijn eigen versie althans, donderdagochtend in Antwerpen doelbewust mensen van vreemde afkomst viseerde.

Een Turkse vrouw, een Malinese au-pair en een Belgische kleuter van 2,5 jaar oud vielen onder de kogels van Van Themsche. Volgens het parket koos de jonge racist zijn slachtoffers willekeurig. De slachtoffers waren volgens zijn eigen verklaringen gewoon de eerste allochtonen die hij tijdens zijn strafexpeditie in het Antwerpse stadscentrum tegen het lijf liep.

De Turkse Sonhul Koç (46), die een hoofddoek droeg, zat op een bankje in een park aan de Pottenbrug een boek te lezen. Toen Van Themsche haar in de gaten kreeg, schoot hij haar van op zes meter afstand een kogel in de rug. Ze is zwaargewond.

Daarna kruiste hij het pad van de Malinese Oulemata (24), die aan het wandelen was met de kleine Vlaamse Luna (2,5), de kleuter op wie ze paste. Ook hen keek hij niet in de ogen. Van Themsche kruiste de twee eerst, draaide zich dan om en schoot hen allebei een kogel in de rug van op een meter afstand. Zomaar. De twee waren op slag dood.

De kleine blanke Luna was volgens het parket ,,op het verkeerde moment op de verkeerde plaats''.

De strafexpeditie van Van Themsche duurde exact vier minuten: van 11.49 uur tot 11.53 uur. Toen snelde een politieman toe, het pistool in aanslag. ,,Schiet me maar dood'', riep de dader hem toe. Maar de agent bleef koel en schoot hem een kogel in de buik.

Hij ligt nu in het ziekenhuis maar is buiten levensgevaar. Zonder het ingrijpen van de agent had Van Themsche nog meer slachtoffers gemaakt in de Antwerpse binnenstad. Volgens het parket was hij niet van plan het bij drie slachtoffers te laten.

(ME)

Skinhead

Niks in het verhoor van de dader wijst er tot nog toe op dat hij beïnvloed zou zijn door films als The Matrix of gefascineerd door de moordpartij in een school in het Amerikaanse Columbine. Er wijst ook niets op dat hij medeplichtigen zou hebben. Hij was niet onder invloed van drugs of alcohol.

Van Themsche verklaarde gisteren wel aan de speurders ,,dat hij een skinhead'' was of wou zijn.

In Antwerpen worden ondertussen massaal bloemen en sympathiebetuigingen op de plaats van de moorden achtergelaten. In het Antwerpse stadhuis werd een rouwregister geopend. (ME)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees