Twee ambassades branden

Honderden woedende betogers hebben gisteren in de Syrische hoofdstad Damascus de ambassades van Denemarken en Noorwegen in brand gestoken. Vooral de Deense ambassade liep zware schade op in dit heftige protest tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohamed.

Ook in de Indonesische hoofdstad Djakarta werd de Deense ambassade het doelwit van woedende moslims.

De Pakistaanse regering heeft de ambassadeurs van Denemarken en van de Europese landen waar de spotprent verschenen is, op het matje geroepen. Waarop zowel Denemarken als Noorwegen aan de Syrische vertegenwoordigers hun ongenoegen hebben gemeld over de vernieling van hun ambassades in Damascus. Bovendien heeft de Deense ambassadeur in Damascus alle Denen die in Syrië gevraagd om het land tijdelijk te verlaten.

Het verschijnen van de spotprenten leidde gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman ook tot de aanhouding van Djihad Momani, gewezen senator en hoofdredacteur van het weekblad Chihane dat donderdag de karikatuur van Mohamed had overgenomen. Hij werd officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens godslastering.

Iran heeft een comité samengesteld dat moet bestuderen hoe handelsovereenkomsten kunnen herzien worden met landen waar de karikatuur van de profeet is gepubliceerd. Een serieuze dreiging aangezien Iran nog altijd 's werelds vierde petroleumproducent is.

Steun voor moslims

Blijkbaar missen dergelijke dreigingen hun effect niet. De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn landgenoten (en de Britse pers) gevraagd om niet onnodig het vuur aan de lont te steken door de moslimgemeenschap met dergelijke prenten voor het hoofd te stoten.

In Frankrijk hebben verscheidene islamitische groeperingen zich verenigd om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de Franse dag- en weekbladen die de gewraakte tekeningen hebben overgenomen. De Franse president Jacques Chirac lijkt trouwens niet geneigd om de moslimwoede meteen het hoofd te bieden. Na een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de islamgemeenschap riep hij de Fransen zelfs op om ,,blijk te geven van verantwoordelijkheidsgevoel en respect te tonen voor de overtuigingen van andere groepen van de bevolking''.

Het Vaticaan heeft zaterdag het kamp van de verontwaardigde moslims gekozen door te stellen dat ,,de vrije meningsuiting de spotprenten niet kan rechtvaardigen wanneer die de gevoelens van gelovigen kwetsen''. En in Zuid-Afrika is een rechtbank ingegaan op de eis van enkele moslimgroeperingen om verdere publicaties van de spotprenten te verbieden.

(YB)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees