Internationale atletiekbond aanvaardt dopingvrijspraak voor Vlaams Dopingtribunaal niet

Kevin Rans drie maanden geschorst

Kevin Rans drie maanden geschorst

Foto: pn

De IAAF neemt geen vrede met de vrijspraak van Kevin Rans. De polsstokspringer had de keuze: of een voorstel van drie maanden schorsing aanvaarden, of de IAAF gaat in beroep en dreigt met twee jaar. Node kiest Rans voor de korte pijn.

Opgelucht was Kevin Rans, toen het Vlaams Dopingtribunaal (VDT) hem eind december 2009 vrijsprak. De polsstokspringer kon aantonen dat zijn positieve controle (corticosteroïden) tijdens het EK indoor van 2009 het gevolg was van besmette cafeïnepillen (die zijn toegelaten).

De internationale atletiekbond neemt daarmee geen vrede, zo valt te vernemen in IAAF-kringen. De redenering: de atleet is verantwoordelijk voor wat in zijn lichaam zit, op welke manier het ook in zijn lijf is gekomen. Rans kreeg de keuze: of hij aanvaardt een minnelijke schikking van drie maanden schorsing of de IAAF gaat in hoger beroep en gaat voor twee jaar schorsing.

Rans, momenteel op stage in Zuid-Afrika, was niet bereikbaar voor commentaar, het advocatenkantoor Maeschalck-Deleu, dat zijn belangen behartigt in deze zaak, bevestigt dat de IAAF de vrijspraak niet aanvaardt. Een compromis of een proces, is dat geen chantage? Meester Luc Deleu: 'Chantage? Zo kun je het wel stellen, ja. Deze aanvechting heeft geen enkele rechtsgrond, bovendien stelt de IAAF de Belgische rechtspraak in vraag. Maar mijn cliënt kan haast niet anders dan drie maanden aanvaarden. Nog eens een proces is enorm duur - daar heeft hij de middelen niet voor - en als hij twee jaar zou worden geschorst, is zijn carrière voorbij.'

EK niet in gevaar

De schorsing gaat in vanaf zijn laatste officiële competitie - het WK indoor in Doha (12-14 maart). Concreet mag hij ongeveer midden juni weer aan meetings deelnemen. Daardoor komt het EK atletiek, waarvoor Rans zich al heeft geplaatst, van de zomer niet in gevaar. Deleu: 'Ja, hij mag aan het EK meedoen, maar intussen mist hij wel meetings en prijzengeld.'

Ook voor zijn werkgever, Defensie, verandert er niets. Defensie kan een beroepsatleet die positief test, schorsen. De vrijspraak van het VDT blijft nu gewaarborgd, en dus blijft hij in dienst.

Corrigeer