Gerecht onderzoekt of doodzieke Bart Wellens doping slikte

Het gerecht in Turnhout heeft gisteren een huiszoeking gehouden bij veldrijder Bart Wellens. De speurders willen nagaan of de renner van Telenet-Fidea doping heeft gebruikt. Na zijn hartfalen kort voor het Belgisch kampioenschap had het parket informatie gekregen over mogelijk dopinggebruik.

De spilfiguur in het dossier is Luc Van den Broeck (46) uit Herentals. Hij is geen onbesproken blad in de Kempense wielerwereld. Hij is ook de man achter Concap, een voedingssupplement dat hij met veel poeha lanceerde in 2009.

Na de wonderbaarlijke zege van Bart Wellens op 17 december in de veldrit van Essen, had het parket van Turnhout informatie ontvangen over mogelijk dopinggebruik. Daarna volgde de plotse ziekenhuisopname van de Kempenaar, die begin deze maand bijna bezweek na een bloedvergiftiging daags voor het Belgisch kampioenschap in Hooglede-Gits. Wellens werd toen eerst op de afdeling intensieve verzorging van het ziekenhuis in Geel opgenomen, en daarna in allerijl overgebracht naar het UZ Antwerpen.

Op 13 januari vorderde het parket in Turnhout een onderzoeksrechter voor 'inbreuken op de hormonenwetgeving tegen Luc Van den Broeck en onbekenden'. Het parket bevestigde gisteren dat het Van den Broeck ziet als de centrale figuur in het onderzoek. 'Is hij inderdaad een leverancier van dopingproducten? En wie zijn zijn afnemers? Dat zoeken we uit', zegt Inge Delissen van het parket in Turnhout. 'Anders gezegd: heeft Van den Broeck Bart Wellens bevoorraad of niet? Op dit moment staat dat nog niet vast.'

Met een huiszoekingsbevel in de hand gingen de speurders van de federale gerechtelijke politie van Turnhout gisteren over tot vijf huiszoekingen. Behalve Bart Wellens en Luc Van den Broeck kregen ook de veldrijders Geert Wellens (de broer van Bart), en Kevin Cant (Belgisch kampioen bij de elite zonder contract), de speurders over de vloer. De politie bezocht ook de zetel van Concap in Vorselaar.

Computer meegenomen

Toen vijf speurders gistermorgen bij de villa van Wellens arriveerden, was de renner niet thuis. Een uurtje later parkeerde hij zijn Renault Espace van zijn wielerteam voor de woning en liet hij de speurders binnen. Even later werden de gordijnen dichtgetrokken.

De huiszoeking bij Wellens nam bijna twee uur in beslag. Om 12.20 uur leidde Wellens, intussen met een Fidea-petje op het hoofd, de onderzoekers weer naar buiten. Een van de speurders had een computer onder de arm en plaatste hem in de koffer van een anonieme wagen. Analisten zullen de komende dagen de gegevens op de computer analyseren.

Drie kwartier na de huiszoeking trok Bart Wellens met zijn vrouw Lentel en hun dochtertje Lily naar het huis van zijn ouders om de hoek. In het gezelschap van broer Geert vertrok het gezelschap rond 13.40 uur bij vader Lucien en moeder Wiske. Bart Wellens nam plaats achter het stuur van de blauwe monovolumewagen.

Het parket in Turnhout bevestigt dat er huiszoekingen zijn geweest bij Bart Wellens en Luc Van den Broeck. Het medische dossier van de renner is gisteren in beslag genomen in het ziekenhuis van Geel, in het bijzijn van een arts van de Orde van geneesheren. Een deskundige, aangesteld door de onderzoeksrechter, pluist de bundel uit.

Het parket wil niet kwijt of er ook (verboden) producten zijn gevonden of meegenomen. 'Nadat we de informatie hadden ontvangen, zijn we in actie geschoten. We weten dat de informatie gevoelig is, maar het is niet de bedoeling de carrière van Wellens te nekken', zegt Inge Delissen van het Turnhoutse parket. 'Alles moet nog worden gecheckt. We willen weten of er iets aan de hand is.'

In de zaak zijn geen arrestaties verricht. Niemand is voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Geen enkele persoon in het dossier is gisteren verhoord. Sinds de zogenaamde Saldus-wet van kracht is, moet elke verdachte bij zijn eerste verhoor worden bijgestaan door een advocaat. De betrokkenen zijn uitgenodigd om zich eerstdaags in het bijzijn van hun raadsman te melden bij de federale gerechtelijke politie in Turnhout.

Te vroeg voor conclusies

Volgens het parket is het nog te vroeg om conclusies te trekken. 'Het onderzoek moet aantonen of de informatie klopt. Ook voor de renner is het van belang dat we de waarheid achterhalen', zegt Delissen. 'Het onderzoek kan nog maanden duren. Aan het einde van de rit worden de verdachten verwezen naar de strafrechter of buiten vervolging gesteld.'

Het is de tweede keer dat Luc Van den Broeck en Bart Wellens samen in een gerechtelijk dossier opduiken. De vorige keer was dat na een resem huiszoekingen in februari 2006. Voor alle duidelijkheid: bij Bart Wellens zelf werd toen geen huiszoeking uitgevoerd.

De naam van Wellens werd toen in het voorjaar van 2009 gezuiverd en hij werd buiten vervolging gesteld. Zijn naam was in het dossier beland nadat een verdachte hem terloops had vernoemd. Van den Broeck, die ervan verdacht werd Chinese epo te hebben geleverd, werd in april 2009 vrijgesproken.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.