Ted Kennedy (77) overleden aan hersentumor

Einde van legendarische Kennedy- clan

Einde van legendarische Kennedy- clan

Foto: © REUTERS

Het einde van een belangrijk hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis. Zo noemde president Obama het overlijden van de Amerikaanse senator Edward 'Ted' Kennedy.

Ted Kennedy werd op 22 februari 1932 geboren in Boston als jongste van de negen kinderen van Joseph en Rosa Kennedy. Hij stond aanvankelijk in de schaduw van zijn twee oudere broers, maar werd de nieuwe vaandeldrager van de invloedrijke politieke familie nadat president John F. Kennedy en senator Robert Kennedy in de jaren zestig werden vermoord.

Zesenveertig jaar lang zetelde Ted Kennedy voor de Democraten in de Senaat. De presidentiële aspiraties van de jongste Kennedytelg werden in 1969 in de kiem gesmoord na het zogenaamde Chappaquiddick-schandaal. Na een feestje verloor hij de controle over zijn stuur. Zijn wagen stortte van een brug en belandde in een rivier. Kennedy kon zich redden en informeerde pas een dag later de politie dat zijn 29-jarige passagier Mary Jo Kopechne verdronk.

Als gevolg van de negatieve publiciteit na dat ongeval schortte Edward Kennedy zijn pogingen op om president te worden. Tien jaar later, in 1980, probeerde hij het opnieuw. Hij verloor echter in de democratische voorverkiezingen van Jimmy Carter.

Ook na die tegenslag wist Ted Kennedy zich wonderwel te herstellen. Zijn enorme staat van dienst als een van de langstzittende senatoren in de Amerikaanse geschiedenis leverde hem uiteindelijk de bijnaam Leeuw van de Senaat op. Hoewel hij bekendstond als een zeer vooruitstrevend senator, had Ted Kennedy tevens de reputatie bruggen te slaan tussen Democraten en de doorgaans sterk behoudende Republikeinen.

Zijn overlijden werd gisteren dan ook aan zowel Democratische als Republikeinse zijde betreurdPresident Barack Obama noemde Ted Kennedy 'de grootste Amerikaanse senator van onze tijd' en 'een groot leider'. Obame prees zijn wijsheid en sprak zijn dank uit voor de steun die hij vorig jaar tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van de senator had ontvangen.

Op de Democratische conventie in augustus 2008 hield Ted Kennedy een opzwepende toespraak die als een belangrijke steun in de rug werd gezien voor de latere president. Duidelijk verzwakt nam Kennedy in januari nog de moeite Obama's inauguratie tot president bij te wonen, maar op een feestelijke lunch na de plechtigheid kreeg Ted Kennedy echter een beroerte.

'Ook terwijl hij moedig strijd leverde tegen een terminale ziekte, heb ik als president nog veel aan zijn aanmoedigingen en zijn wijsheid gehad', zei Obama gisteren. De president roemde Ted Kennedy's staat van dienst en zei dat 'vrijwel alle wetgeving die de afgelopen vijftig jaar de burgerrechten, de gezondheidszorg en de welvaart heeft bevorderd' uit de koker van Ted Kennedy kwam. Obama sprak dan ook van 'het einde van een belangrijk hoofdstuk in onze geschiedenis'.

Nancy Reagan, weduwe van de vijf jaar geleden overleden oud-president Ronald Reagan, zei bedroefd te zijn om de dood van Ted Kennedy. Ze zei dat haar man en Ted Kennedy het ondanks hun sterk verschillende politieke achtergronden altijd goed met elkaar hadden kunnen vinden. 'Ze hadden groot respect voor elkaar', aldus Nancy Reagan. Nancy Reagan en Ted Kennedy vonden elkaar de afgelopen jaren op het gebied van stamcelonderzoek, waarvan ze allebei voorstander waren.

De Republikeinse gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger legde de nadruk op de belangrijke rol die Ted Kennedy in familieverband speelde. Schwarzenegger, getrouwd met een nicht van Ted Kennedy, noemde de senator 'de rots van de familie: liefhebbend echtgenoot, vader, broer en oom'.

Ted Kennedy trouwde twee keer. Hij laat drie kinderen achter uit zijn eerste huwelijk. Zijn tweede vrouw Virginia Reggie (55) was zijn grote steun en toeverlaat tijdens zijn laatste maanden. Zijn eerste vrouw Joan Bennett is inmiddels 72. Zij scheidde in '83 van hem, na drie miskramen en bewogen jaren waarin ze toegaf alcoholiste te zijn geweest.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees