Mode

Pas op met buitenlandse sites

Wie een reis boekt op het internet, mijdt beter buitenlandse websites: als er al een probleem opduikt, hebt u heel weinig verhaal. Trek maar eens naar de rechtbank in het Verenigd Koninkrijk of nog verder. Bovendien is de wetgeving in de meeste landen veel minder strikt dan in België.

Als u toch in het buitenland boekt, blijf dan bij bekende sites, zoals booking.com of hostelworld.com en mijd vooral websites waarvan de naam daar maar een paar lettertjes van verschilt. Boek zeker ook nooit bij websites waar geen adres op staat, of geen telefoonnummer waarnaar u reëel kan bellen. Ga op Google ook na of u besprekingen vindt van het hotel of vakantiehuis dat u wil huren, en van de organisatie.

Met een '.be'-site loopt u het minste risico. Tenzij u via een website met een particulier verhuurder in contact komt, dan loopt u evenveel risico's als wanneer u gewoon op een advertentie uit een huis-aan-huisblad ingaat.

Het allerveiligste is een bekende reisaanbieder. Die moet beantwoorden aan de Belgische (en liefst ook de Vlaamse) reiswetgeving. Die heeft een erkenning nodig, waarvan het nummer op zijn website staat. Doorgaans behoort hij ook tot een beroepsorganisatie, waarvan het logo ook op de site staat. ABTO en VVR zijn zo de twee belangrijkste voor particulieren. Bovendien melden de meeste van die reisbureaus ook nog eens waar ze verzekerd zijn tegen faillissementen en dergelijke. Als u een logo ziet van het Garantiefonds Reizen bv. dan bent u ook al een stuk veiliger.

(BM)

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees