Poolse supporters voelen zich beledigd door 'adviezen' Brugse politie

'Natuurlijk plassen wij ook in het toilet'

BRUGGE - De 1.400 Poolse supporters die vanavond de wedstrijd van Club Brugge tegen Lech Poznan komen bekijken, voelen zich beledigd door een lijst met instructies van de Brugse politie. Een van de regels: plassen doe je in een toilet. 'Belachelijk', vinden de Poolse fans.

'Wij, de burgers van Poznan, plassen in een toilet, op net dezelfde manier als de inwoners van Brugge dat doen. We gebruiken er ook hetzelfde lichaamsdeel voor.' Zo reageren Zbigniew Lawniczak en de 1.400 andere Poolse supporters die vandaag met de bus in Brugge arriveren op de 'raadgevingen' die de Brugse politie hen gaf.

Het Poolse Lech Poznan speelt om 20.30 uur in het Jan Breydelstadion in Club Brugge in de voorronde van de Europa League. Om heibel te vermijden, heeft de politie een aantal instructies laten verspreiden onder de Poolse supportersclubs.

'Raadgevingen over hoe je moet plassen zijn toch een beetje belachelijk', vindt Zbigniew Lawniczak, al jaren een fan van Lech Poznan. 'Wij weten hoe we ons moeten gedragen.'

De Brugse politie denkt daar blijkbaar anders over. Ze wil dat de supportersbussen vandaag om 17 uur rechtstreeks naar het stadion rijden. Daar krijgen de 1.400 Polen hun ticket, en ze worden aangemaand om in het stadion te blijven.

'Wat jammer dat we een verbod krijgen om naar Brugge te gaan', zegt Lawniczak. 'Ik had graag het historische centrum van de stad gezien en mosselen met friet of fazant 'à la brabançonne' gegeten. Ik heb samen met mijn 1.500 collega-supporters zo al Wenen, Udine en Sankt Gallen ontdekt. Daar zijn we met open armen ontvangen, maar in Brugge mag dat blijkbaar allemaal niet, omdat de Belgische politie bang is voor rellen. Jammer, we hadden de Belgische economie graag een duwtje in de rug gegeven, want Polen is het enige land in Europa waar het bruto nationaal product nog stijgt. Bovendien zal de politie ook nooit kunnen vermijden dat er geen enkele Pool in het Brugse centrum rondloopt. Meer dan duizend van mijn landgenoten hebben een hotelkamer geboekt de avond voor de match en zij zullen vandaag toch in Brugge rondlopen.'

Karel Termote, coördinator gerechtelijke politie bij de Brugse politie, relativeert de klachten. 'Wij verbieden de Polen helemaal niet om naar het centrum van Brugge te gaan, dat kunnen we ook niet. We vrágen het hen wel. En we hebben inderdaad een blad laten verspreiden waarin we een aantal adviezen geven, ook over wildplassen, ja. De supporters moeten weten dat voor de stad Brugge de aanpak van wildplassen prioritair is. En rond een voetbalstadion komt dat nu eenmaal vaker voor dan anders, omdat de toiletten vaak moeilijk te vinden zijn. We kunnen de supporters er maar op wijzen dat we een proces-verbaal zullen opmaken als ze betrapt worden.'

'Ik begrijp het niet: wij komen gewoon om een goeie tijd te beleven en om onze club aan te moedigen', zegt Lawniczak. 'Het is net door bang te zijn van ons, dat er soms problemen kunnen ontstaan. Ik nodig iedereen uit om op donderdag toch even op de Markt van Brugge rond te lopen. Als je Poolse supporters tegenkomt, zul je zien dat we vriendelijk zijn en dat we weten hoe we ons moeten amuseren', zegt Lawniczak.

Op het internet circuleren echter beelden waaruit heel duidelijk blijkt dat de supporters van Lech Poznan zeker geen lieverdjes zijn. Ze moedigen hun ploeg aan door een zogenaamde 'wall of death' te vormen: de supportersmassa deelt zich op in twee groepen, die vervolgens hard op elkaar in lopen.

'Wij hebben die beelden op YouTube ook bekeken', zegt Termote. 'Maar uit al onze contacten in Polen blijkt dat de supporters van Poznan helemaal niet zo'n slechte naam hebben. Daarom zetten we wel meer manschappen in dan tijdens een gewone wedstrijd in de Belgische competitie, maar het is zeker niet zo dat we massaal aanwezig zullen zijn.'

De Brugse politie probeert vooral om problemen te vermijden zoals eind november vorig jaar. Net voor de Europese wedstrijd tussen Club Brugge en het Franse Saint-Etienne bestormde een aantal Franse supporters toen een café en kwam het even tot een massale vechtpartij, waarbij twee agenten gewond raakten.

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.