Advocaat ouders Elisabeth Brichet: ,,Voor ons hoeft reconstructie niet''

Advocaat ouders Elisabeth Brichet: ,,Voor ons hoeft reconstructie niet''

Elisabeth Brichet verdween toen ze twaalf was. Foto: rr

Voor Jean-Marie Arnould, advocaat van de ouders van het vermoorde meisje Elisabeth Brichet, is de reconstructie van haar ontvoering zondag in Namen gewoon tijdverlies. ,,De omstandigheden waarin Elisabeth op 20 december 1989 door Fourniret en zijn vrouw ontvoerd werd, zijn zo klaar als een klontje", zegt hij.

"Voor ons hoeft deze wedersamenstelling niet. Marie-Noëlle Bouzet, haar moeder, noch haar vader Francis Brichet zullen aanwezig zijn. En Thomas, de oudere broer van Elisabeth, wil er niet bij zijn omdat hij vreest dat de confrontatie met de moordenaar van zijn zus te veel emoties zal losweken'', aldus meester Arnould.

Het parket hoopt dat de reconstructie de laatste tegenstrijdigheden tussen de verklaringen van Michel Fourniret en die van zijn vrouw Monique Olivier over het verloop van de ontvoering zullen oplossen. ,,Indien wij de reconstructie niet zouden uitvoeren, zouden sommige partijen ons dat tijdens het proces onder de neus kunnen wrijven'', meent procureur Visard de Beaucarmé. ,,Wij leggen heel het gebeuren ook op videoband vast om iedereen later in de rechtszaal exact te tonen wat zich in Namen heeft afgespeeld.''

Met smoesje gelokt

Michel Fourniret en Monique Olivier hadden Elisabeth in de gaten gekregen toen het 12-jarige meisje naar haar vriendin Vanessa stapte. Het koppel wachtte drie uur tot Elisabeth weer naar huis ging. Ze spraken haar aan met het smoesje dat hun baby zwaar ziek was. Kon Elisabeth ze misschien aan een dokter helpen? Zo werd het meisje in de Renault R9 van Fourniret gelokt en naar een chalet in het Franse Floing gebracht, waar Fourniret ze verkracht en gewurgd heeft. Vervolgens werd het meisje in het domein van Fournirets kasteel nabij het Franse Sedan begraven. Op 26 juli jl. werd haar lichaam daar teruggevonden.

,,De onderzoeksrechter (in dit geval mevrouw Dubé, red. ) zal tijdens de reconstructie goed duidelijk moeten maken dat zij de touwtjes in handen heeft'', meent een pedofiliespeurder. ,,Pedofielen moeten vaak met de neus op de feiten gedrukt worden alvorens zij tot bekentenissen overgaan. Bovendien zijn zij vaak handige manipulatoren, niet alleen ten opzichte van hun slachtoffers, ook tegenover hun omgeving. Soms verhoren wij een verdachte onder videocontrole en zijn wij blij dat een gedragspsychiater in de regiekamer ons tijdens het verhoor kan vertellen wanneer de verdachte dreigt ons in het ootje te nemen.'' (YB)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees