Suske en Wiske helpen sukkelende surfers

Suske en Wiske helpen sukkelende surfers
Suske en Wiske zullen 12-jarigen tonen hoe ze veilig kunnen internetten. Staatssecretaris voor de Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven (SP.A) laat een strip maken die hij eind december wil verspreiden. Ondertussen heeft hij ook een vignet klaar, Internet voor Iedereen, dat bedrijven mogen afficheren als ze betaalbare en/of veilige computers of toepassingen aan de man brengen.

De Sukkelende Surfers, De Kwebbelende Webbers, De Charmante Chatters...: hoe het Suske en Wiske-verhaal zal heten, weet voorlopig niemand. ,,Het wordt op dit moment geschreven'', zegt staatssecretaris Peter Vanvelthoven. ,,Onder andere Erik Meynen werkt eraan. We weten nog niet precies welke kant het op gaat, behalve dat Wiske al surfend naar een andere wereld wordt geflitst.''

Wat ook vaststaat: de verhaallijn moet gaan over de gevaren van het internet, en hoe kinderen die kunnen vermijden. ,,Op de laatste bladzijden van de strip komen tips voor de kinderen: hoe ze zonder gevaar kunnen surfen, waar ze op moeten letten als ze chatten, enz...'' Het is de bedoeling dat de strip eind december wordt verspreid bij alle 12-jarigen.

Tegen dan moeten die allemaal voorzien zijn van een gratis kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart die ze allemaal zullen krijgen. Met die kaartlezer zullen ze op bepaalde websites veilig kunnen chatten zonder het gevaar te lopen bij lieden terecht te komen die het minder goed met hen voorhebben.

Dat is een onderdeel van een nieuw project van de staatssecretaris. Vanvelthoven wil namelijk alle Belgen op het internet. Maar als socialist weet hij ook dat de aanschaf van een computer niet altijd evident is. Bovendien begrijpt niet iedereen het koeterwaals dat nodig is om een computer ordentelijk aan de praat te krijgen. Als dat dan lukt, kan een kwalijk virus de boel om zeep helpen.

Om daar iets aan te doen, heeft Vanvelthoven gisteren een nieuw plan voorgesteld, in de vorm van een logo. ,,Internet voor Iedereen'' heet het. Bedrijven die een product in hun aanbod hebben dat internetten goedkoop houdt en/of veiliger en gebruiksvriendelijk, mogen dat logo gebruiken. Een teken dat het product in kwestie geen rommel is, maar de goedkeuring wegdraagt van de overheid. Dat is onder meer het geval met de kaartlezers die iedereen met een elektronische identiteitskaart zich kan aanschaffen. In tegenstelling tot de 12-jarigen zullen anderen die in de winkel moeten kopen. Het goedkoopste exemplaar kost zo'n 25 euro. Vanvelthoven heeft een website laten ontwerpen waar iedereen meer info over die kaartlezers vindt: www.kaartlezers.be.

(FrP)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees