Food

'600 gram dagschotel? 9,20 euro alstublieft'

In Gents restaurant betaal je eten volgens gewicht

In Lekker Gec betaal je een dagschotel per gewicht. Francis Declercq en Robrecht Cardyn (rechts) haalden het idee uit Brazilië. Frederiek Vande Velde Foto: © fvv

GENT - Het Gentse vegetarische restaurant Lekker Gec heeft zijn prijslijst de deur uitgegooid. Voortaan weeg je er je bord en betaal je per gewicht. 12euro per kilo rekent de restauranthouder. 'Wij waren het beu om eten weg te gooien', zegt Robrecht Cardyn. DieterHerregodts

'Een dagschotel voor meneer. Zet uw bord maar op de weegschaal. Zeshonderd gram. Dat is 9,20 euro, alstublieft.' Zo'n gesprek verwacht je in een slagerij, maar we staan in een restaurant. Bij Lekker Gec, een van de oudste bio-vegetarische restaurants in Gent, op het Maria-Hendrikaplein voor het Sint-Pietersstation, hebben ze een nieuw betaalsysteem ingevoerd. Je schept op je bord wat je wil, en aan de kassa reken je af volgens het gewicht. De eenheidsprijs is elke dag dezelfde: twaalf euro per kilogram en twee euro voor een couvert.

Gemiddeld bord 500 gram

'Het principe is simpel: je betaalt wat je eet', legt Robrecht Cardyn, coördinator en kok in Lekker Gec, uit. 'Onze warme dagschotel bestaat elke dag uit zes gerechtjes. Vandaag zijn dat bijvoorbeeld polenta, gebakken paksoi, venkel, rijst, witte bonen en worteltjes. Als er iets bij is dat je heel graag hebt, kan je daar meer van nemen. Lust je iets niet, dan laat je het gewoon liggen. Het resultaat is spectaculair. Sinds we het nieuwe betaalsysteem ingevoerd hebben, moeten we bijna geen eten meer weggooien.'

'Meestal scheppen de mensen tussen 500 en 600 gram op. Dat kost zes à zeven euro. Samen met het couvert is dat niet meer dan wat de mensen vroeger betaalden. Toen rekenden we voor een grote dagschotel 10,75 euro aan, voor een kleine 9,25. Het grootste bord dat tot nu toe de deur uitging, was er een van 17 euro. Dat was iemand met heel grote honger.'

De mosterd haalden de uitbaters van Lekker Gec in Brazilië. 'Wij hebben een tijdje een Braziliaanse kokkin gehad. In haar land zijn er blijkbaar heel wat restaurants die met een weegschaal werken', zegt Francis Declerq, bestuurslid van Lekker Gec. 'Ook in Portugal en Spanje is het systeem ingeburgerd. Een schitterend idee om het afval in te perken.'

Corrigeer