Geert Bourgeois (N-VA) is een nazi, zegt Olivier Maingain (FDF)

Enkele weken voor Jean-Luc Dehaene zijn voorstellen presenteert, zijn de communautaire vijandelijkheden op gang geschoten. Geert Bourgeois weigert de Franstalige burgemeesters te benoemen. Olivier Maingain haalt de nazi-vergelijking van stal. FabianLefevere

Hoe gecrispeerd de Belgische politiek reageert zodra de staatshervorming op tafel komt, bleek gisteren. Het waren niet eens nieuwe standpunten die aan weerszijden van de taalgrens opborrelden, maar toch stond de Wetstraat meteen op zijn kop. Het resultaat is dat de werkzaamheden van Dehaene er weer een stukje moeilijker op zijn geworden.

De eerste die naar het front trok was Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. Hij weigert namelijk de al jaren niet benoemde burgemeesters in de Brusselse rand te benoemen. Zij verstuurden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem Franstalige oproepingsbrieven aan Franstalige inwoners. Dat is tegen de wet: Franstaligen die dat willen, moeten daar namelijk om vragen.

Wat Bourgeois daarover denkt, weet iedereen sinds jaar en dag. Maar alleen al de herhaling van een bekende stelling ontketent in het hitsige communautaire klimaat meteen een mini-oorlogje. Olivier Maingain (FDF) schoot prompt terug. Hij eiste opnieuw wat hij al jaren eist, de uitbreiding van Brussel met name, maar bezigde (op zijn minst) ongelukkig taalgebruik. Niet dat hij Vlamingen nazi's noemde, maar hij kwam aardig in de buurt. Tijdens De ochtend van Radio 1 verwees hij (in het Frans) naar de Duitse bezetting, 'toen enkel burgemeesters werden aangesteld die het nazi-regime gunstig gezind waren'.

En zoveel culot moest meteen vergolden worden aan Vlaamse kant. Vice-premier Guy Vanhengel (Open VLD) noemde de uitspraken van Maingain er 'wel héél ver over'. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) bestempelde de uitspraken van Maingain als 'kwetsend' en eiste verontschuldigingen van MR-voorzitter Didier Reynders. Die kreeg hij zeer duidelijk niet. Op het kernkabinet eiste Reynders - volgens aanwezigen overigens relatief zenuwachtig - daarentegen excuses van Bourgeois.

Kinderachtige spelletjes

De positie van Reynders is dan ook niet makkelijk. Maandenlang al wordt hij in eigen partij opgejaagd door de ontevreden clan rond Louis Michel. Een eerdere putsch overleefde hij enkel met de steun van Olivier Maingain. Alleen al daarom kan hij hem niet afvallen, want de tegenstanders blijven hem belagen. Reynders is in eigen huis al lang niet meer the boss die hij ooit was.

Bovendien zit Reynders ook electoraal in de hoek waar de klappen vallen. Na de verloren regionale verkiezingen, krijgt hij peiling na peiling slaag. Dat kan hij enkel overleven als hij zich als goede Waal en Brusselaar profileert, nog net ietsje harder dan de andere Franstalige partijen. Want ook dat viel gisteren op: zowel PS als CDH deden niét mee aan het opbod. Joëlle Milquet (CDH) had het over 'kinderachtige spelletjes' en Elio di Rupo (PS) riep op de eenheid te bewaren.

Maar nog moeilijker dan Reynders zit CD&V. Aan de ene kant zit die op Vlaams niveau met Kris Peeters in eenzelfde regering als het N-VA van Geert Bourgeois. Hij zou voorafgaandelijk zelfs zijn fiat hebben gegeven voor de sortie van Bourgeois, ook al beklemtoonde hij gisteren dat dat niet nodig is.

Toch liet zijn partijvoorzitster Marianne Thyssen duidelijk weten niet gediend te zijn van Bourgeois' plannen. Want federaal is het wel diezelfde CD&V die met Jean-Luc Dehaene de communautaire crisis oplossen. Thyssen: 'De timing van Bourgeois was zéér ongelukkig. We hebben hem dat ruim op voorhand laten weten. Wij kiezen voor een duidelijke lijn, maar we weten dat sereniteit levensbelangrijk is. Laten we Jean-Luc dus een eerlijke kans geven. Zodat de federale regering zich met andere dingen dan het communautaire kan bezighouden.'

Corrigeer

NIEUWS