Mooie winst betekent nog niet het einde van de bankencrisis

KBC geeft 600 miljoen staatssteun terug

KBC geeft 600 miljoen staatssteun terug

Foto: pn

Bankverzekeraar KBC heeft vorige jaar 1,8 miljard euro winst gemaakt. Daarvan betaalt het bijna 600 miljoen euro terug aan de overheden die haar in volle bankencrisis gered hebben. 'We mogen nog geen hoera roepen. Die crisis is zeker nog niet voorbij', zegt topeconoom Ivan Van de Cloot.

Na twee jaar van miljardenverliezen, haalde KBC vorig jaar weer een mooie winst van 1,8 miljard, deelde de Vlaamse bankverzekeraar gisteren mee. Vanhevel wijt die mooie cijfers aan 'een goed resultaat in België' en 'een sterke prestatie van onze Centraal- en Oost-Europese activiteiten'. Daarbovenop haalt hij ook nog wat winst uit de verkoop van een aantal minder rendabele onderdelen van de groep, terwijl een portefeuille aan rommelkredieten ondertussen 0,6 miljard euro meer waard geworden is dan vroeger geschat.

Het zijn diezelfde riskante investeringen die KBC zo diep in de schulden brachten tijdens de bankencrisis. En KBC blijft daardoor achtervolgd worden. Een aantal ex-klanten beschuldigen de bank ervan dat ze hen slechte raad gaf en meelokte in haar riskante beleggingen. Zij proberen via de rechtbank hun centen terug te krijgen.

Vlak voor de publicatie van de mooie jaarcijfers, kon KBC meedelen dat ze er toch één heeft kunnen afschudden: lingeriefabrikant Herman Van de Velde, die voor 3,45 miljoen euro in dergelijke rommelkredieten investeerde haalde bakzeil voor de rechtbank. Maar andere klanten blijven procederen.

Banken nog niet gered

Door die bankencrisis moest KBC de voorbije jaren tot drie keer toe om geld vragen bij de federale en de Vlaamse regering. Uiteindelijk kreeg 'de bank van hier' een lening van 7 miljard euro. Dit jaar betaalt ze daar voor het eerst een intrest op: 595 miljoen euro, dat is 8,5 procent van het geleende bedrag. CEO Jan Vanhevel zei tegelijk dat het de bedoeling blijft tegen 2013 het gros van die leningen terug te betalen. Maar voorlopig wacht hij daar nog mee. 'We zijn voorzichtig om niet vervroegd terug te betalen', zei hij.

Bovendien betekenen de mooie winstcijfers van KBC nog lang niet dat onze banken al uit de crisis zijn, zegt professor Economie Koen Schoors (UGent). 'De banksector heeft de zwaarste pil geslikt, maar is er nog niet helemaal uit.

Vooral Dexia lijkt nog niet uit de problemen. De Belgische overheden pompten destijds 2 miljard in de bank, en kregen aandelen in ruil. Vandaag zijn die nog maar een derde waard van toen. En volgens het weekblad Knack bestaat de schrik dat de bank nogmaals vers kapitaal nodig zal hebben: Dexia heeft in de Verenigde Staten een aantal risico's genomen die haar nog steeds in de problemen kunnen brengen. En met de bank heel ons land, doordat België garant staat voor die verliezen.

Nutteloze bonussen

Topeconoom Ivan Van de Cloot (Itinera Instituut) beklemtoont dat het zeker nog tot 2019 zal duren eer de banken grotendeels uit de crisis zijn. 'De overheden hebben de banken gered met een massa geld, maar raken door die risico's zelf in de problemen.'

Belangrijk is voor Van de Cloot dat banken weer winst maken, en dat ze dat geld zoveel mogelijk in de bank laten. 'Vroeger moesten banken twintig procent van wat ze uitleenden als kapitaal in huis houden. Bij een crisis raakten ze pas in de problemen als ze twintig procent slechte kredieten hadden. Maar de jongste jaren waren er die nauwelijks meer dan één procent kapitaal in huis hadden. En dus raakten ze bij de minste crisis in de problemen.'

Europa legt de banken nu op tegen 2019 toch 7,5 procent aan kapitaal in huis te hebben.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees