Brussels ontfutselt (flauwe) titelkandidaat alweer kostbare punten

Standard buigt in Brussel

Standard buigt in Brussel

Gorius (rechts) wordt bestormd door zijn ploegmaats na de tweede Brusselse goal. Foto: © Photo News

De hamvraag vóór de wedstrijd: zouden de Brussels-boys na Club Brugge en Anderlecht ook titelkandidaat (nummer één?) Standard kostbare punten kunnen afsnoepen? Antwoord na de match: jazeker. Een goed georganiseerde thuisploeg haalde tegen een tandenloos Standard alweer een achterstand op en stopt alle kansen om op kop te komen in de handen van de buren uit Anderlecht.

Trainer Albert Cartier had enkele verrassingen in petto: de Fransman parkeerde titularissen Culek en Haydock op de Brusselse bank. Kargbo verscheen met een verse inspuiting op het veld. Bij de bezoekersmocht Moreira na zijn knallende invalbeurt tegen Westerlo starten. Achterin verving de onervaren Senegalees Sarr de geschorste Onyewu. Standard trok meteen het laken naar zich toe, al was het Brussels dat via De Camargo - na poging nummer twee met de hiel gelanceerd door Niçoise- eerst dreigde. Aan de overkant toonde Standard zijn tanden met een te hoog schot van Moreira. Het was de voorbode van niet veel meer. 20 minuten rommelvoetbal werden evenwel bekroond met een prinsheerlijke vlam van Conçeicao, die zijn team dankzij een onrechtstreekse vrije trap op voorsprong bracht. Het leer verdween via onderkant lat achter Nys. Daar herken je dan weer de leider die zijn volgelingen overeind houdt.

Veel beter werd het spel niet. Negouai toonde zich een bedreven breker op het middenveld; geen Brusselaar die zonder kleerscheuren voorbij de boomlange Fransman raakte. Voor het overige was het rekenen op het aanvallende kwartet Conçeicao-Moreira-Niculae-Tchité. Aanvallen die naam waardig werden niet genoteerd bij de titelpretendent. Werry Sels deed het wel: in zijn eentje loste hij het gebrek aan spektakel op door twee Luikse verdedigers op links gezwind in de wind te zetten. Via Léonard verdween zijn voorzet(schot) in doel. Het geloof van een topclub-killer flakkerde op.

Niçoise rolde aan de andere kant de Luikse afweergordel op. De Camargo was er weer erg dicht bij, maar het was Gorius die profiteerde en het Edmond Machtensstadion in vuur en vlam zette.

Niçoise velt verdict

Standard moest komen na de pauze en deed dat (even). Geraerts kwam boven water en zag zijn gelijkmaker twee keer nipt over doel verdwijnen. De match won aan spankracht, werd zowaar een aangenaam kijkstuk. Zeker toen Negouai na alweer een potje afbraakvoetbal rood kreeg. De Rouches konden daarna helemaal niet meer overtuigen. Het was zelfs opletten voor de snelle uitbraken van Niçoise. Toch doemde de Luikse specialiteit even voor tijd weer op uit de Molenbeekse nevelen: Conçeicao kreeg het leer in extremis niet voorbij een secure Nys. Op de tegenaanval velde Niçoise - hij dus - na een knappe deviatie van Snelders het verdict: 3-1 Match gespeeld, een blije voorzitter Vermeersch en een unieke gelegenheid voor de buren uit Anderlecht om zich straks in het Kuipje van Westerlo op kop van de rangschikking te hijsen.

Corrigeer