Fit & Gezond

Friet en peperkoek geven kanker

Een courant bestanddeel van friet, chips, peperkoek en speculaas zou bij mensen kanker doen ontstaan.

Acrylamide in het eten verhoogt de kans op baarmoeder- en eierstokkanker. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, meldt het NRC Handelsblad . Het is voor het eerst dat bij mensen een verhoogd risico op kanker door acrylamide wordt aangetoond. Tot dusver was het voedselbestanddeel alleen bij proefdieren kankerverwekkend gebleken.

Acrylamide zit in chips, frieten, ontbijtkoek ('peperkoek'), speculaas, crackers en brood. Zweedse onderzoekers ontdekten dat vijf jaar geleden bij toeval. De kankerverwekkende stof ontstaat bij het bakken uit een combinatie van meel, diverse suikers en het bakpoeder ammoniumbicarbonaat.

Onderzoekers van de universiteit van Maastricht, de Nederlandse voedselinspectie en de onderzoeksorganisatie TNO hebben nu uit bevolkingsonderzoek geconcludeerd dat vrouwen die veel acrylamide eten hun kans op eierstok- en baarmoederkans verdubbelen, van ongeveer 1,5 op 100 naar 3 op 100. (Dat betekent dat de meeste vrouwen ondanks de acrylamideconsumptie géén kanker krijgen). Met borstkanker was er geen verband, rapporteren ze in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. . De onderzoekers gaan nu bekijken of ook tumoren van nier, (slok)darm, maag, blaas, prostaat en long vaker voorkomen bij mensen die veel friet, chips of ander acrylamidebevattend voedsel eten.

In veel landen zijn overheid en industrie uit voorzorg gaan kijken of het gehalte acrylamide in voedsel teruggedrongen kan worden. Bij ontbijtkoek en chips is dat inmiddels gelukt, meldt NRC . (red)

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees