Oplossing asielprobleem cruciaal voor voortbestaan regering-Van Rompuy

Duel tussen Arena en Turtelboom naar climax

Marie Arena (links) en Annemie Turtelboom worden het maar niet eens over het asielprobleem, maar dit weekend moet het dossier opgelost raken.

Het aanslepende conflict rond asiel en migratie zou Annemie Turtelboom (Open VLD) haar job als minister kunnen kosten. Als er tegen 21 juli geen oplossing is voor het asielprobleem, lijkt het lot van de regering-Van Rompuy bezegeld.

Dat Karel De Gucht (Open VLD) door Yves Leterme wordt vervangen op Buitenlandse Zaken, staat vast. Dat Brusselaar Guy Vanhengel hem opvolgt als liberale vicepremier, is ook zo goed als zeker. Alleen blijft het gissen wie van de drie Open VLD-ministers dan tot ontslag uit de regering-Van Rompuy wordt gedwongen: Vincent Van Quickenborne, Guido De Padt of Annemie Turtelboom.

Die laatste is bevoegd voor Asiel en Migratie. Ze ligt al maanden in de clinch met PS-collega Marie Arena, die als minister van Maatschappelijke Integratie bevoegd is voor de opvangcentra voor asielzoekers. Van Turtelboom wordt een omzendbrief verwacht met de regularisatiecriteria waaraan illegalen moeten voldoen om in ons land te mogen blijven. Dat die brief al twee jaar uitblijft, ligt aan de zware politieke onenigheid met Arena.

Minister Turtelboom wil een te ruime regularisatie voorkomen, aan Franstalige kant wil men net wat soepeler zijn. Veel illegalen blijven in ons land omdat ze hopen na publicatie van de omzendbrief aan de criteria te voldoen. En omdat minister Arena niks doet om de uitstroom uit de asielcentra te bevorderen - er verblijven zelfs asielzoekers die allang geregulariseerd zijn - kunnen die de toevloed van nieuwkomers niet meer aan. Fedasil zette uit protest de dispatching van asielzoekers zelfs een tijdje stop. Intussen worden nieuwe asielzoekers in hotels ondergebracht, maar ook dan blijven nog velen gedwongen om de nacht op straat door te brengen.

CD&V-senator Nahima Lanjri riep het ruziënde duo Turtelboom-Arena op de strijdbijl te begraven. Dit weekend wil premier Van Rompuy een politiek akkoord bereiken rond het asielprobleem. Misschien lukt dat wel makkelijker zonder de twee twistende ministers. Open VLD moet sowieso een minister opofferen. Kiest ze Turtelboom, dan lijdt de partij zwaar gezichtsverlies. Maar dat kan misschien gecompenseerd worden door nieuwkomer Guy Vanhengel te geven waar hij op aandringt: zeggenschap over de portefeuille van Begroting.

En ook PS-voorzitter Elio Di Rupo zou een gebaar stellen, door Marie Arena (PS) naar de Waalse of Franse gemeenschapsregering te sturen. Als vervanger wordt al de beruchte en beroemde Michel Daerden genoemd. Het PS-stemmenkanon, een echte ster sinds hij drie jaar geleden ladderzat op tv verscheen, zou dan Arena's portefeuille van Pensioenen in de regering-Van Rompuy overnemen. Ecolo dringt er allang op aan dat het niet met Daerden in de regionale regering opgescheept zou zitten.

Voor de regering-Van Rompuy staat met het asieldossier niets minder dan haar voortbestaan op het spel. Premier Van Rompuy wil tegen 21 juli een oplossing. Alleen als de regering de asielproef doorstaat, kan ze met enige kans op succes aan de volgende oefening beginnen: de opmaak van de begroting. Want die hindernis is nog veel moeilijker te nemen.

Corrigeer

NIEUWS