Vriendin en familie van Thomas De Gendt beleven spannende momenten voor televisie

Stress, veel stress gisteren in het ouderlijke huis van Evelyn Tuytens, de vriendin van Thomas De Gendt. Maar dan wel positieve stress. Tussen het verbouwen en plannen van hun trouwfeest zag Evelyn haar Thomas live op televisie zijn heroïsche Italiaanse triomftocht afronden. 'Ik wist dat hij iets van plan was, maar dit had ik niet durven te dromen.'

Apetrots is Evelyn op haar Thomas. 'Hij heeft al grote ritten gewonnen. Maar dit is echt ongelooflijk.' Maar zo groot de vreugde na afloop was, des te groter was de stress tijdens de wedstrijd. Evelyn beleefde gisteren misschien wel het meest stresserende uurtje uit haar leven.

'We waren allemaal aan het werk in ons nieuwe huis waar we binnenkort in willen trekken', vertelt ze. 'Er is daar nog van alles te doen. Rond vier uur installeren we ons meestal voor de televisie om het slot van de koers te volgen. Maar gisteren belde plots een vriend al uren vroeger om te zeggen dat Thomas helemaal vooraan zat. We wisten het zelf nog niet.'

Favoriete berg

Evelyn en haar familie lieten meteen alles vallen om thuis naar de prachtprestatie van Thomas te gaan kijken. Het werd een spannende middag met een ongelooflijke climax. 'Ik dacht wel dat Thomas iets van plan was', zegt Evelyn. 'De Stelvio is zijn favoriete berg. Elk jaar traint hij daar wel drie keer. Bovendien zat het Thomas dwars dat hij veel kritiek krijgt omdat hij dit jaar zijn trouw laat primeren op de Tour. Hij wou zijn gelijk halen. En hoe!'

Evelyn is ontzettend trots op haar wielrenner. 'Dat was ik al want hij heeft al grote ritten gewonnen. Maar dit is zijn mooiste overwinning. Ik ben trotser dan ooit. Hij had gezegd dat hij zich nog wou tonen in de Vuelta of de Giro. Maar dat hij nu al zo sterk zou zijn, had ik niet verwacht. De Giro is al zo lang bezig.' Na elke rit stuurt Evelyn Thomas een sms'je.

'Via tv weet ik meestal sneller dan hijzelf hoeveelste hij geëindigd is. Gisteren heb ik dan maar gestuurd dat hij de eerste is geworden', lacht ze. En zelf werd ze gisteren ook bedolven onder de sms'jes. 'Ik kreeg superveel reacties van vrienden en familie', zegt ze. 'Heel Semmerzake (een deelgemeente van Gavere, nvdr.) leeft met ons mee.' Hoewel ze nog niet goed was bekomen van de magistrale overwinning van haar Thomas ging Evelyn gisterenavond gewoon shoppen. 'Dat had ik afgesproken met een paar vriendinnen', zegt ze.

Vandaag zit ze opnieuw met heel de familie voor tv. 'Van de tijdrit willen we geen seconde missen. Thomas heeft nog een goeie kans op een podiumplaats. Als hij in de Vuelta even goed rijdt, kan hij misschien zelfs winnen. Zo'n Gouden trui, dat zie ik wel zitten', lacht Evelyn.

Champagne vloeide er gisteren bij de familie van Evelyn nog niet. 'Wij zijn mensen van gewone komaf. Maar als hij vandaag het podium haalt dan kunnen we niet anders dan een fles kraken', klinkt het uitgelaten.

Hoe dan ook kan het geluk van Evelyn en Thomas momenteel echt niet stuk. Eind juni stappen ze in het huwelijksbootje, op de dag dat de Tour van start gaat. 'Het is hem nu wel vergeven zeker, dat hij de Tour overslaat?', lacht Evelyn.

Corrigeer