Nathalie Descamps combineert sport succesvol met studies

Nathalie Descamps combineert sport succesvol met studies

Nathalie Descamps: ,,Voor mij is het leven meer dan badminton. Foto: © BART VANDENBROUCKE

,,Over mijn ambities op lange termijn doe ik nooit uitspraken. Je hoort me niet zeggen dat ik naar de Spelen van Peking wil. Wel dat ik altijd wil winnen, dat ik nooit opgeef en dat ik me niets aantrek van druk die anderen op me leggen. Komt de dag dat ik geen zin meer heb in badminton, dan stop ik." Nathalie Descamps (21) is duidelijk. Goed ook in haar sport, dat bewijzen de resultaten.
Vier of vijf was Nathalie Descamps toen ze op bezoek bij vrienden van haar ouders in de tuin een racket zag liggen. Even proberen maar en het startsein van een snelle carrière was gegeven. Eerst bij een club in geboorteplaats Bilzen, daarna bij de provinciale selectie en al snel ook werd ze opgenomen in de nationale selecties.

,,,Het ging inderdaad snel. Vanaf mijn twaalfde nam ik deel aan klassementstornooien en speelde veel, ook bij clubs in het buitenland. Mijn ouders legden toen heel wat kilometers met me af. Van D-speelster werd ik op goed één seizoen B1. Op mijn 14de was ik A-speelster en nu sta ik al vier jaar op nummer één."

De laatste twee jaar van het secundair onderwijs volgde Descamps de topsportschool in Mortsel. Nu verblijft ze op kot in Leuven, terwijl ze studies kinesitherapie afwerkt.

,,Het is behoorlijk zwaar, maar te doen. Ik krijg heel wat faciliteiten en volgde, door mijn vele buitenlandse verplaatsingen, meer lessen niet dan wel. Toch slaagde ik elke keer in eerste zit. Nu is er in het vierde jaar ook stage en dat maakt het weer wat zwaarder. Eerst een hele dag in het ziekenhuis en dan 's avonds trainen. Heel vermoeiend, maar een training doet dan extra deugd."

Eiland

,,Ik beleef nog altijd plezier aan het badminton en dat is het belangrijkste. Zolang ik het graag doe, ga ik door. Of ik ooit profspeelster word? Ik denk daar niet echt aan. Ik weet dat ik technisch en mentaal sterk ben. Ik geef nooit op, ook niet als ik al serieus achtersta."

,,In het buitenland merk ik wel dat ik snelheid en kracht tekortkom. Neen, alleen maar badmintonnen zou ik wellicht na een week al beu zijn. Voor mij is het leven meer dan badminton. Ik heb een grote vriendenkring en ga dan ook al eens op stap", aldus Descamps, die in haar sport in eigen land een beetje op een eiland staat.

,,Ik zeg niet dat ik hier altijd met de vingers in de neus win, maar tegenstand is er weinig of niet en dat is wel eens aanleiding voor opmerkingen als ik weer eens naar het buitenland mag. Er is in België altijd jaloezie, maar ik trek me daar niets van aan."

,,Net zoals vier jaar nummer één zijn me geen extra druk bezorgt. Mijn omgeving ervaart die meer dan ikzelf. Nog eens, voor mij primeert het plezier dat ik aan mijn sport beleef."

Corrigeer