Fantast Trusgnach ontmaskerd in Engeland

Fantast Trusgnach ontmaskerd in Engeland

De Limburgse fantast Olivier Trusgnach bracht in 1996 het land in beroering door zijn valse beschuldigingen aan het adres van Elio Di Rupo. Foto: © Photo News

De Britse politie is op zoek naar de hertog van Mecklenburg-Schwerin. De echte aartshertog, een verre verwant van de Oranjes, leidt een rustig bestaan in Duitsland, maar Scotland Yard heeft een speciale belangstelling voor zijn valse dubbelganger. Die is niemand minder dan de Limburgse fantast Olivier Trusgnach, die in 1996 het land in beroering bracht door zijn valse beschuldigingen aan het adres van Elio Di Rupo.

De Limburger Olivier Trusgnach heeft de voorbije jaren grote sier gemaakt in de betere kringen van Londen. Hij geeft zich daar uit als prins Olivier Patrick, hertog van Mecklenburg-Schwerin, graaf Trusgnach, burggraaf von Meyendorf, freiherr von Kauczor-Sigmaringen. Die ronkende adellijke titels, zijn charme en de zelfzekerheid hem eigen openen vele deuren in Engeland. Van de gastvrijheid heeft hij ten volle geprofiteerd.

Trusgnach werkte tot voor kort in een chique antiekzaak in Londen. Nu zoekt de Britse politie hem wegens verschillende fraudezaken. ,,Hij is een vaste klant van dure homobars in Soho en vaak waarschuwt hij de bars schriftelijk dat ,,Zijne Koninklijke Hoogheid'' zal langskomen. Hij is 30 jaar oud, piekfijn gekleed en spreekt Engels met een licht Vlaams accent'', luidt zijn signalement.

Genkenaar Trusgnach heeft dus weinig van zijn streken verloren. In november 1996 stond hij in het brandpunt van het nieuws toen hij beweerde dat hij als minderjarige seksuele betrekkingen had met Elio Di Rupo. De zaak kelderde bijna de politieke carrière van Di Rupo. Trusgnach gaf zich ook toen als uit als hertog von Mecklenburg-Schwering. Hij had er zelfs zijn geboorteakte voor vervalst. Maar het gerechtelijk onderzoek maakte duidelijk dat Trusgnach een dwangmatige leugenaar was. Hij vloog in de gevangenis voor diefstal van juwelen, zilverwerk en cheques uit een restaurant in Hasselt. Eind 1997 werd hij vrijgelaten en stak de mythomaan met zijn fantasiewereld als bagage het Kanaal over. (PJ)

Corrigeer

MEER NIEUWS