FC Eksaarde speelt benefietmatch voor zieke Tom (25)

In één week van kerngezonde voetballer naar leukemiepatiënt

MOERBEKE-WAAS/ EKSAARDE - Midden maart kreeg voetballer Tom de l'Arbre (25) te horen dat hij leukemie heeft. Om hem psychologisch en financieel te steunen spelen zijn ploegmakkers van FC Eksaarde op 20 augustus een benefietmatch tegen Bekende Vlamingen. Tom zelf zal er dan niet bij zijn: hij ligt dan in quarantaine voor een beenmergtransplantatie.Zondag 13 maart. Tom de l'Arbre (25) uit Moerbeke-Waas voetbalt de volle negentig minuten mee als centrale middenvelder bij FC Eksaarde. Niks aan de hand. ,,Op het einde van de match voel ik me vermoeider dan anders, maar ik stel me geen vragen", herinnert de amateurvoetballer zich.

Ach, waar maakt hij zich druk over? Hij heeft net een nieuwe job als bankbediende en droomt ervan een huisje te kopen met zijn verloofde. Het leven lacht hem toe.

De dag na de wedstrijd voelt Tom zich ,,abnormaal moe" in de benen. Hij gaat toch werken. Twee dagen later, het is ondertussen woensdag, trekt Tom met hoge koorts naar de dokter. ,,De arts trekt bloed en zijn diagnose is onverbiddelijk: leukemie." Stilte. ,,Na dat doktersbezoek keerde ik niet meer terug naar de bank."

Nieuwe realiteit

Van de ene dag op de andere trekt een schaduw over het leven van de schijnbaar gezonde twintiger. Hij wordt meteen opgenomen in het ziekenhuis. De nieuwe realiteit bestaat uit chemotherapie, bestraling, pijn, pillen, misselijkheid, slapeloosheid, onrust, verdriet en wanhoop.

,,Die vrijdag stuurt de trainer me een sms. Of ik paraat ben voor de match van het weekend. Het is 13 uur, straks onderga ik mijn eerste chemotherapie. Vanuit het ziekenhuis bel ik hem meteen op dat hij niet op mij hoeft te rekenen", zegt Tom.

De klap is groot. Twee dagen later, vlak voor de match, krijgen de spelers te horen waarom Den Boom niet in de kleedkamer zit. Tussen haakjes: Tom wordt Den Boom genoemd omwille van zijn Franstalige familienaam De l'Arbre.

In quarantaine

Tom wordt de maanden erop twaalf keer bestraald en ondergaat vijf kuren van elk soms twee weken.

De behandelingen worden steeds zwaarder. De neveneffecten zijn niet min: hoge koorts, zuurstoftekort, een zware longontsteking.

Tussen de ziekenhuisopnames zoekt de beloftevolle voetballer zijn ploegmaats op. Zelf spelen is onmogelijk.

,,Om Tom te tonen dat we hem niet vergeten én om hem behalve psychologisch ook financieel te steunen", organiseren de spelers van FC Eksaarde een benefietwedstrijd.

Ze spelen op zaterdag 20 augustus een match tegen Bekende Vlamingen. Tom kan er niet bij zijn. Hij gaat komende dinsdag ,,voor zes weken binnen". Anderhalve maand leeft hij in quarantaine voor een beenmergtransplantatie.

Midden september verlaat Tom het ziekenhuis. ,,Daarna moet ik geregeld op controle gaan, in het begin zeker twee keer per week. Tegen de eindejaarsperiode moet de ziekte eruit zijn. Het zal nog minstens een jaar duren voordat ik weer kan werken. Of ik dan ook weer ga voetballen? Ik hoop van wel."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio