Elke dag 2 tot 3 leidingen beschadigd bij graafwerken

Bouw bang voor nieuwe gasramp

Bij graafwerken werden het afgelopen jaar meer dan 1.000 ondergrondse gasleidingen beschadigd. Een jaar na de gasramp in Ghislenghien blijkt dat de situatie nog niet verbeterd is. ,,Als de nutsleidingen niet beter in kaart worden gebracht, krijgen we binnenkort te maken met een tweede Ghislenghien'', waarschuwt de bouwsector.

In totaal werden sinds de gasramp in Ghislenghien 24.000 ondergrondse nutsleidingen beschadigd. De meeste leidingen die per ongeluk door een aannemer worden doorgeknipt, zijn telefoon- en elektriciteitskabels. Het aantal beschadigingen daaraan nam het afgelopen jaar zelfs toe.

In het jaar na Ghislenghien werden er volgens de Confederatie Bouw ook 1.070 gasleidingen beschadigd. Dat zijn er gemiddeld twee tot drie per dag, nagenoeg evenveel als het jaar vóór de gasexplosie van 30 juli 2004 op het industrieterrein van Ghislenghien. Er vielen toen 24 doden en 132 zwaargewonden.

,,Aannemers moeten langs een hele resem instanties passeren voor ze aan de plannen van ondergrondse leidingen kunnen geraken", legt Hans Declercq van de Confederatie Bouw uit. ,,En als ze die kaarten al kunnen bemachtigen, dan zijn ze vaak niet juist. Een gasleiding die op meer dan 80 centimeter diepte was aangeduid, bleek in werkelijkheid minder dan 20 centimeter onder de grond te liggen. Het blijft behelpen, voorzichtig tasten en voelen. Bovendien wordt de aannemer voor de rechter bijna altijd aansprakelijk gesteld. De verplichtingen voor de nutsmaatschappijen zijn minimaal. Zij moeten hun leidingen veel nauwkeuriger in kaart brengen, of een nieuwe ramp dreigt." blz. 4

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio