Marcella krijgt eigen postzegel als verjaardagsgeschenk

Laatste Kortrijkse begijntje wordt 85

KORTRIJK - In het huisje nummer 6 in het Kortrijkse begijnhof waar Juffrouw Marcella Pattyn woont, geeft voorlopig niemand thuis. Maar op 18 augustus, op de vijfentachtigste verjaardag van het allerlaatste begijntje, wordt Marcella voor een paar uur in haar biotoop, het begijnhof, verwacht. In afwachting verblijft ze in het rusthuis Sint-Jozef aan de Condédreef in Kortrijk. Speciaal voor haar verjaardag is een speciale reeks met postzegels uitgegeven.

Fotograaf en historicus Emiel Delrue, die 77 is en zelf in het Begijnhof woont, kwam op idee om Juffrouw Marcella naar aanleiding van haar verjaardag te vereeuwigen met enkele postzegels. Die gaan zeer vlot van de hand in het bezoekerscentrum van het Begijnhof: er is een zegel met de foto van Juffrouw Marcella en een tweede met haar bronzen beeld dat sinds 2001 in het Begijnhof staat en door de toeristen druk wordt op beeld vastgelegd.

,,Het werden zogenaamde 'mijn-zegels' met priorzegel'', aldus Delrue die daarvoor een beroep deed op het zegelfonds. Op twee andere zegels uit dezelfde collectie staan de Sint-Maartenskerk en een begijnhofsteeg. Het zijn allemaal beelden die geschoten zijn door Emiel Delrue. In het bezoekerscentrum betaal je 16 euro voor een vel met vijftien postzegels.

Oogziekte

Juffrouw Marcella is geboren op 18 augustus 1920 in Thysville in het voormalige Belgisch Congo waar haar grootvader - een oud-pauselijk zoeaaf - bij de Spoorwegen werkte. Een oogziekte bracht haar terug naar ons land. Ze werd blind en woonde samen met haar ouders en zus tot haar negende in Balgerhoeke, bij Eeklo. Ze werd geplaatst bij de Zusters van Liefde in Brussel.

Op haar twintigste werd ze aanvaard in het Begijnhof van Sint-Amandsberg en na twee jaar legde ze de gelofte af van begijn. In 1960 verhuisde ze naar het Begijnhof van Kortrijk waar de zorg voor de zieken haar levenswerk zou worden.

In het Kortrijkse Begijnhof waren ze toen nog met negen. De overste, Grootjuffrouw Augusta Seurynck uit Sint-Eloois-Winkel, overleed in 1979 en toen bleef Marcella over met grootjuffrouw Laura Deconinck, een voormalige kleuteronderwijzeres die erg persschuw was en het evenmin had begrepen op toeristen die foto's van haar wilden maken. Sinds de dood van Laura in 1990 bleef Marcella als enige begijntje in Kortrijk over.

Behalve Marcella Pattyn is er in het land nog één andere begijntje: Marcella Van Hoecke die 96 is en aan de Kalvermarkt woont in Sint-Amandsberg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio