Assisen Henegouwen

Dochter van 14 vermoordt depressieve vader aan tafel

Dochter van 14 vermoordt depressieve vader aan tafel

Foto: *

De twaalf juryleden van het assisenhof van Bergen krijgen morgen een wel heel ongewone zaak voorgeschoteld. In de beklaagdenbank zitten een vrouw en haar oudste dochter die op 5 oktober 2008 hebben toegekeken hoe de jongste dochter des huizes, amper 14, haar vader met een mes heeft doodgestoken. Zij hebben geen vinger uitgestoken om de man te redden.

Wie hieruit afleidt dat een dergelijk drama zich alleen maar kon afspelen in een verpauperde omgeving, heeft het behoorlijk mis. Het gezin L. woonde in een moderne villa in een residentiële wijk van Saint-Symphorien, een deelgemeente van Bergen. Maar achter de gevel van de villa was de sfeer danig verzuurd. Vader Alex, die in 1982 trouwde met Jocelyne (49), kon het overlijden van zijn moeder in 1992 maar niet verwerken. Hij zonk weg in een diepe depressie en zocht troost in de drank.

Zijn vrouw kon hem overtuigen om medische hulp te zoeken voor zijn ziekelijke afhankelijkheid van alcohol. Tot twaalf keer toe werd Alex voor ontwenning opgenomen in ziekenhuizen of gespecialiseerde centra. Maar het mocht niet baten. Alex raakte zijn depressie maar niet te boven.

Dat had een enorme impact op het gezinsleven. Alex werd thuis door zijn vrouw en twee dochters verguisd. Hij werd vernederd en op de duur kreeg hij zelfs slagen te verwerken. Hij kreeg uiteindelijk zelfs een verbod opgelegd om nog samen met de andere leden van zijn gezin aan tafel te zitten tijdens de maaltijden.

Normaal gezin

Op 5 oktober 2008 liep de gespannen situatie binnen het gezin helemaal uit de hand. Alex was het klaarblijkelijk beu om constant de les gelezen te worden in zijn eigen huis. Hij besloot het verbod om nog samen met vrouw en dochters aan tafel te zitten tijdens de maaltijden te negeren. Een gok die Alex uiteindelijk het leven zou kosten.

Zijn aanwezigheid aan tafel veroorzaakte de zoveelste hoog oplopende ruzie. Bij de jongste dochter sloegen de stoppen plots door. Het 14-jarige meisje nam haar mes van tafel, veerde van haar stoel, stond binnen de kortste keren naast haar vader en plofte haar mes in zijn buik.

In normale omstandigheden zou men verwachten dat de andere gezinsleden ontzet zouden reageren, dat zij hun vete tegen Alex zouden vergeten om hem te hulp te snellen. Maar in de statige villa van het gezin L. was er al lang geen sprake meer van normale omstandigheden. Moeder Jocelyne en haar oudste dochter Alison (23) keken toe zonder dat iemand ook maar een poging ondernam om de bloedende Alex te verzorgen. Integendeel, de drie vrouwen besloten samen om Alex aan zijn lot over te laten.

Definitief verlost

De maaltijd werd voortgezet alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Toen Alex bloedend van zijn stoel viel en roerloos naast de tafel bleef liggen, meenden zijn vrouw en dochters dat zij deze kans moesten grijpen om definitief van Alex verlost te zijn. Zij besloten om niet meteen de hulpdiensten te verwittigen en wachtten tot Alex overleden was.

Tijdens hun ondervraging bekenden de drie vrouwen probleemloos dat zij Alex wetens en willens hebben laten doodbloeden. Aangezien de daderes pas 14 jaar was op het ogenblik van de feiten, werd zij toevertrouwd aan de jeugdrechter. Moeder Jocelyne staat terecht voor moord, terwijl haar oudste dochter Alison van vadermoord wordt beschuldigd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees