Bedrijven steeds meer gejaagd door de wind
Het distributiecentrum van sportschoenenfabrikant Nike begint in Laakdal met de bouw van zes reusachtige windmolens. Die kunnen 10.000 gezinnen een jaar lang van stroom voorzien, en dat is precies genoeg om de hele Nike-vestiging draaiende te houden. Daarmee is Nike het eerste Belgische bedrijf dat straks volledig op windenergie werkt.
De keuze van Nike om alleen nog groene energie te gebruiken ligt in een belofte aan het Wereldnatuurfonds (WWF) om te investeren in energievriendelijke projecten.
General manager Bert Stevens: ,,We beloofden het WWF in 1998 om tegen 2005 onze uitstoot van broeikasgassen met 13 procent verminderen. Eerder installeerden we al zonneboilers en verminderden we onze energiebehoeften met tien procent door spaarlampen te plaatsen. Nu komt daar die groene stroom bij.''
Dat windenergie duur is, ondervinden ze bij Nike alvast niet. Bert Stevens: ,,Voor ons is dit een nuloperatie. De Duitse firma Seeba, die gespecialiseerd is in windmolenbouw, baat ons windmolenpark uit. Zij verkopen de groene stroom aan het net. Nike koopt de milieuvriendelijke elektriciteit vervolgens terug van het net. Maar omdat we onze gronden aan Seeba verhuren, kunnen we het prijsverschil compenseren.'' Het zijn ook de partners die Nike voor het project heeft aangetrokken die de investering van circa 14 miljoen euro aandragen.
Speciale pylonen
Dat zes windmolens een bedrijf met 1.300 werknemers van energie kunnen voorzien komt ook omdat Nike windmolens gebruikt die dezelfde structuur hebben als hoogspanningspylonen: ze zijn doorzichtig en dus lichter en dat maakt het mogelijk ze hoger te bouwen. De windmolens van Nike rijzen dan ook 112 meter de lucht in. Op die hoogte is er meer wind en is de energieproductie optimaal. Dergelijk pylonen zijn bekend in Duitsland, maar in België worden ze voor de eerste keer gebruikt. Ze zijn veiliger en makkelijker te recycleren.
Hoofdpunten
Het lijkt wel ‘In de gloria’: hoe burenruzie over vernielde haag leidt tot schadeclaim van 177.000 euro
Bart De Wever haalt zwaar uit naar CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: “Plaatsvervangende schaamte”
Het ‘Falend vlak van Ronquières’: scheepslift is voor onbepaalde tijd buiten dienst
Wie is de mysterieuze vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
Beste van Plus
Politie zet “roekeloze bestuurder” aan de kant, man achter het stuur blijkt jongetje van tien jaar
Aaron Blommaert heeft speciaal pact met collega Kürt Rogiers: “En ik méén het”
Taylor Swift verslikt zich in vlieg tijdens optreden: “Heerlijk”
Britney Spears: “Ik had geen idee met wie ik praatte toen ik Mick Jagger ontmoette”
Lees meer
Energieleveranciers zitten met 160 miljoen euro aan onbetaalde klantenfacturen
Amerikaanse beurswaakhond klaagt cryptogigant Binance aan, bitcoin verliest fors aan waarde
Turkish Airlines broedt op grootste bestelling van vliegtuigen ooit
De klachten blijven maar binnenlopen: problemen bij Telenet nog lang niet van de baan