Bedrijven steeds meer gejaagd door de wind

Het distributiecentrum van sportschoenenfabrikant Nike begint in Laakdal met de bouw van zes reusachtige windmolens. Die kunnen 10.000 gezinnen een jaar lang van stroom voorzien, en dat is precies genoeg om de hele Nike-vestiging draaiende te houden. Daarmee is Nike het eerste Belgische bedrijf dat straks volledig op windenergie werkt.

Marc HELSEN

De keuze van Nike om alleen nog groene energie te gebruiken ligt in een belofte aan het Wereldnatuurfonds (WWF) om te investeren in energievriendelijke projecten.

General manager Bert Stevens: ,,We beloofden het WWF in 1998 om tegen 2005 onze uitstoot van broeikasgassen met 13 procent verminderen. Eerder installeerden we al zonneboilers en verminderden we onze energiebehoeften met tien procent door spaarlampen te plaatsen. Nu komt daar die groene stroom bij.''

Dat windenergie duur is, ondervinden ze bij Nike alvast niet. Bert Stevens: ,,Voor ons is dit een nuloperatie. De Duitse firma Seeba, die gespecialiseerd is in windmolenbouw, baat ons windmolenpark uit. Zij verkopen de groene stroom aan het net. Nike koopt de milieuvriendelijke elektriciteit vervolgens terug van het net. Maar omdat we onze gronden aan Seeba verhuren, kunnen we het prijsverschil compenseren.'' Het zijn ook de partners die Nike voor het project heeft aangetrokken die de investering van circa 14 miljoen euro aandragen.

Speciale pylonen

Dat zes windmolens een bedrijf met 1.300 werknemers van energie kunnen voorzien komt ook omdat Nike windmolens gebruikt die dezelfde structuur hebben als hoogspanningspylonen: ze zijn doorzichtig en dus lichter en dat maakt het mogelijk ze hoger te bouwen. De windmolens van Nike rijzen dan ook 112 meter de lucht in. Op die hoogte is er meer wind en is de energieproductie optimaal. Dergelijk pylonen zijn bekend in Duitsland, maar in België worden ze voor de eerste keer gebruikt. Ze zijn veiliger en makkelijker te recycleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen