Eerste nest 'allergievriendelijke katten' in Amerika

3.000 euro voor poes die u niet doet niezen

3.000 euro voor poes die u niet doet niezen

Geen rode oogjes of een volgeniesde zakdoek meer met deze schatjes uit het eerste 'hypo-allergene' nest.

Katten die allergische mensen niet meer doen niezen, geen tranerige ogen of zelfs geen astmacrisissen meer veroorzaken: in Amerika is de wachtlijst voor de eerste ,,hypoallergene'' poezen bijzonder lang. Voor het allereerste nestje van drie katjes moet 3.000 euro per stuk worden neergeteld.

Allerca, een Amerikaanse bedrijf dat specialiseert in biotechnologie, is er met een doorgedreven selectie in geslaagd katjes te kweken die bij de mens geen allergische reacties meer veroorzaken. De poezen zijn geen resultaat van genetische manipulatie, benadrukt Allerca. Er werd een groot aantal katten onderzocht en geselecteerd om het minieme bestanddeel in hun lichaam te vinden dat geen glycoproteïne Fel d1 bevat. Dit glycoproteïne in de huid, de vacht en het speeksel van katten, is verantwoordelijk voor het opwekken van allergische reacties bij bepaalde mensen. De geselecteerde dieren werden nadien gebruikt voor het voortbrengen van de hypoallergene katten.

,,Het is een natuurlijk maar tijdrovend proces. De hypoallergene kat heeft een natuurlijk gen-verschil binnen het DNA van de katten. Amper 1 op de 50.000 poezen vertoont dit gen-verschil'', zegt Steve May, woordvoerder van Allerca.

Europa kritischer

In Europa worden de anti-allergene katten met enige terughoudendheid verwelkomd. ,,We stellen een toename van allergieën bij mensen vast en elk initiatief om het samenleven van mensen en dieren te verbeteren wordt toegejuicht. Maar eerst willen we onderzoeken of deze katjes optimaal gezond zijn, want het welzijn van het dier gaat voor'', zegt de Leuvense dierenarts Marleen Robert.

,,Vermoedelijk moeten deze katjes hun hele leven lang een bepaalde voeding krijgen. Ik wil weten of ze een complete voeding met alle nodige bouwstoffen krijgen. De dierengeneeskunde maakt grote vooruitgang, maar de Europese artsen zijn toch kritischer dan hun collega's in de VS.''

,,De menselijke impact op de dieren is in de VS veel groter dan hier. Amerikaanse dierenartsen verwijderen er nog altijd operatief de nagels van katten, zodat ze de huismeubelen niet kunnen beschadigen. Europa wil dat absoluut niet'', zegt Marleen Robert.

Naar schatting 300.000 tot 500.000 Belgen zijn allergisch aan katten, de tweede ,,vijand'' na de huisstofmijt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees