Drukkunst bezorgde Brugge internationale faam

BRUGGE - Naar aanleiding van 60 jaar drukkerij, 50 jaar juridische uitgeverij en 40 jaar educatieve uitgaven publiceerde de Brugse drukkerij-uitgeverij Die Keure het boekje Drukkunst in Brugge. Eeuwen van internationale uitstraling. Deze bibliofiele uitgave, onder redactie van Willy Le Loup, conservator van de Brugse Musea, en kalligraaf Brody Neuenschwander, is gisteren in het stadhuis voorgesteld.

Rik Carton, directeur-uitgever Juridische Uitgaven, zei dat het initiatief op de eerste plaats voor de auteurs van Die Keure genomen werd. Conservator Willy Le Loup wees erop dat mooi drukwerk vooral in periodes van economische bloei hoge toppen scheert. Zo werd Brugge iets voor het midden van de 13de eeuw één van de belangrijkste centra van de boekverluchting, terwijl de Brugse miniatuurkunst ten tijde van de Vlaamse Primitieven een internationale uitstraling kende.

Eind de 15de eeuw maakte Colard Mansion naam als drukker-uitgever van het eerste luxeboek. Men neemt aan dat Mansion samengewerkt heeft met William Caxton, die vermoedelijk in 1473 in Brugge begon te drukken en zich later als eerste drukker in Engeland vestigde. Begin de 16de eeuw kende de drukkunst een heropleving dankzij humanisten zoals Vives en Marcus Laurinus. Halfweg de 16de eeuw schreef de rederijker Edward de Dene zijn Fabulen der dieren en graveerde Marcus Gheeraerts de bijpassende prenten. In de 19de eeuw werd een nieuwe bloeiperiode ingeluid dankzij de steendruk. Tussen 1830 en 1864 was het lithografische bedrijf van Edouard Daveluy de belangrijkste Brugse drukkerij. Een bijzondere steendrukker was P.C. Popp, die zowat 1.300 kadasterplannen van alle Belgische steden en gemeenten drukte.

De drukkerij-uitgeverij Desclée-De Brouwer, in 1877 in Brugge opgericht, kende tot in 1965 een grote bloei, maar de hervormingen van het tweede Vaticaans Concilie zouden de te sterk op religieus en liturgisch drukwerk afgestemde uitgeverij onherroepelijk aan belang doen inboeten.

Bloei kalligrafie

,,De Brugse drukkunst heeft echter ook vandaag heel wat te bieden'', stelde Brody Neuenschwander. Hij had het daarbij vooral over de bloei van de kalligrafie, en dit eigenaardig genoeg in het cyber-tijdperk.

Om te tonen wat Brugge op kalligrafisch gebied betekent, organiseert Neuenschwander in juli 2006 een internationaal symposium in het Hof van Watervliet en het Hof Lanchals. Er nemen in totaal 45 kalligrafen uit de hele wereld aan deel.

(CG)

Het boek Drukkunst in Brugge. Eeuwen van internationale uitstraling kost 15 euro en is verkrijgbaar in de Brugse boekhandels.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio